Saemundur Nr. 49

nor

Borg Brygghus, Islanti. Pale ale, 4.7%. Tölkki, 0.33l.

Pääsipäs tässä vierähtämään tovi arvioiden välissä. Vaan pelko pois, kyllä Ummikkovuorella joulukuussakin kolpakkoa kolisteltiin ja tuopista tissuteltiin, nimittäin olutjoulukalenterin merkeissä, josta tuleekin tässä kohtapuolin oma kirjoitelmansa. Suoranainen eepos, Kalevala tälle vuosituhannelle. Vähintään.

Mutta siis, takaisin päiväjärjestykseen ja Kalevalan sijasta useasti palkittuihin ja maailmanlaajuisesti arvostettuihin novellimitan arvioihimme. Ja edellisellä virkkeellä tarkoitamme, että joku ehkä joskus lukee näitä eikä pidä ihan tyhminä.

Nyt vuorossa islantilaisen Borgin mango pale ale Saemundur Nr. 49, elikkäs siis Lou Began Mambo Nr. 9 soimaan ja Mango Nr. 49 lasiin. Parasta ennen -päiväyskin tästä ehti mennä vuodenvaihteen kohdalla!

Lasiin Islannin mangoihme kaatuu niukasti vaahdoten, mikä selittyy sillä että pale aleksi kyseessä on poikkeuksellisen paksu, samea ja sankka olut. Näyttää enemmän hedelmämehulta jossa on paljon hedelmälihaa. Väriltään olut on mangonvärinen – syvän oranssinkeltainen jossa pieni häivähdys punaa. Tuoksu painavan hedelmäinen, mangomainen, raikas, virkistävä ja kesäinen – ja onpa mukana pieni häivähdys happamuuttakin. Varsin kesäisen mukava tuoksu.

Tuhdin suutuntuman omaava olut on maultaankin jokseenkin mangoinen, tahmaisen paksu, raikas ja virkistävä, mutta myös trooppisen humalaisen katkeroinen. Tuoksussa läsnä ollut happamuus tuntuu sekin maussa, selkeänä muttei erityisen voimakkaana. Saemundur Nr. 49, jonka valmistuksessa on käytetty mangoa, on sopivissa määrin hedelmälihaisen tuhti ja virkistävän kevyt, makea ja ripauksen happamasti katkeroinen, ja siksi varsin miellyttävä tapaus. Greippisen katkeroinen jälkimaku on melko hienovarainen, mikä korostaa oluen helppoutta, joka ei kuitenkaan onneksi tule maun kustannuksella.

Saemundur Nr. 49 on oikein hyvä ja mukava olut, joka ei laadukkuudestaan huolimatta ole niin ainutlaatuinen ja ihmeellinen, että sitä miksikään merkkitapaukseksi kutsuisi. Onpahan ”vaan” täysin pätevä, paksun hedelmäinen pale ale – ja ei se ole mitenkään liian vähän, se.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s