Écusson Grand Cidre Cuvée Spéciale

WP_20140606_006

Écusson, Ranska. Kuiva omenasiideri, 5%. Pullo, 0.75l.

Ranskalainen siideri eroaa brittiläisestä siideristä hyvin selvästi, ja sekä Écussonin että muiden ranskalaisten siidereiden luonteessa on olemassa leimallisesti ranskalainen olemus, joka yleensä tarkoittaa suhteellisen suurta hapokkuutta, aavistuksen kuohuviinimäistä olemusta ja turpean kypsää, joskus jopa ylikypsää omenaisuutta. Kuoharimaisuutta korostaa jo se seikka, että yleisimmin ranskalaisia siidereitä saa 0.75 litran, viinipullon muotoisissa pulloissa joissa on puukorkki joka poksahtaa auki kuin kuoharissa – jos ei ole varovainen saattaa juoma jopa kuohuta ulos kuin kuohari. Varmaan yleisimmin Suomessa saatavilla olevat ranskalaiset siiderit ovat Écussonin, ja mikäs siinä kun oikeastaan kaikki heidän siiderinsä ovat oikein hyviä, niitä muutamia maitokauppavariantteja lukuun ottamatta, jotka nekin ovat täysin juotavia mutta – taas kerran – maku kärsii keinotekoisesta 4.7%:n rajasta.

Cuvée Spéciale kaatuu lasiin poreillen ja runsaasti vaahdoten, mutta vaahto laskee heti ja juomakin asettuu melko nopeasti tasaiseen pieneen poreiluun. Tuoksu on erittäin omenainen, mehuisa, makeahko, kevyttä vaniljakastikkeen tuoksua, ikään kuin uuniomena vaniljakastikkeen kanssa. Tuoksu on erittäin raikas ja kirkas, ja hyvin leimallisen ranskalainen. Väriltään siideri on kauniin kullankeltainen, jossa ihan aavistus punerrusta. Juoma on kirkas eikä väri ole kovin tumma, muttei myöskään vetisen kalpea. Kaiken kaikkiaan ulkoiselta olemukseltaan oikein miellyttävä.

Ranskalaiseen tapaan kuivuus on hapokasta, melkein kirpeää sorttia, muttei kuitenkaan niin voimakkaan kirpeää että se dominoisi maussa. Voimakkain elementti maussa on ylikypsä omenaisuus, jota hapokkuus ja kirpeys hiukan tasoittavat. Maussa on pientä mausteisuutta, jota on kuitenkin vaikea lähteä sen tarkemmin erittelemään, jälkimaussa ehkä aavistus kanelia. Vaniljaisuutta maussa ei ole samassa määrin kuin tuoksussa. Vaikka siideri ulkoiselta olemukseltaan on hyvin kirkas, on maussa pientä sameutta. Kuivan kuiva siideri ei ole kyseessä, esim. kaikista rutikuivimmat brittisiiderit painivat ihan eri sarjassa tämän kanssa, ja kuten ranskalaisilla siidereillä yleensä, on mukana myös selvää makeutta joskin melko turvallisesti voi sanoa että Cuvée Spéciale menee puolikuiva-kuiva akselilla reilusti jälkimmäisen puoliskolle. Maku on aavistuksen hyökkäävän täyteläinen, tulee vähän mieleen liian vahva mehu hyökkäävyydestä. Tämä ei kuitenkaan ole negatiivinen asia, vaan korostaa omenaisuutta ja antaa pienen pientä vaativuutta siiderille: makuhyökkäys pakottaa juojan pysähtymään hetkeksi kokemaan maku.

Edes Alkon suppean valikoiman joukossa Cuvée Spéciale ei kuitenkaan ole kuin hyvää keskisarjaa: fiilis on, että tämä siideri on aika geneerinen ranskalainen siideri, joka on kyllä aivan hyvän makuinen ja maistuva, mutta joka ei kykene nousemaan ranskalaisen siiderin konventioiden yläpuolelle. Pikemminkin siideri tyytyy esittelemään ranskalaisten siiderien tyypillisiä luonteenpiirteitä. Hyvä juoma, kyllä, muttei siis kirkkainta kärkeä. Maistamisen arvoinen juoma kuitenkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s