Gwynt Y Ddraig Gold Medal Cider

WP_20140725_002

Gwynt Y Ddraig, Wales. Puolikuiva omenasiideri, 7%. Pullo, 0.5l.

Suorastaan hervottoman rumalla etiketillä (siis katsokaa sitä, mikä ihmeen pokemon siinä möllöttää!) ja kielisolmumaisella nimellä varustettu Gwynt Y Ddraig Gold Medal Cider on Alkon suppean, ja ikävä kyllä meidän mututuntumamme mukaan hitaasti mutta jatkuvasti suppenevan siiderivalikoiman uudempia tulokkaita. Paria muuta Gwynt Y Ddraigin siideriä Alkossa on/on ollut, ja ne ovat olleet mieleemme, ja onpa kenties kaikkien aikojen suosikkisiiderimme, Black Dragon, niinikään Gwynt Y Ddraigin valmistama. Gold Medal Cideriä olemme itse asiassa jo pariin otteeseen juoneet sekä todenneet juomakelpoiseksi, mutta pannaanpa nyt asiasta vähän mustaa valkoiselle.

Ulkoiselta olemukseltaan Gold Medal Cider on tummahko puolikuivaksi brittisiideriksi, ollen kuparinen ja meripihkan värinen, tuoden väriltään oikeastaan mieleen oluen. Juoma on melko vähänlaisesti hapotetun oloinen, sillä se ei poreile juuri lain ja tuoppiin kaataessa vaahtoaa vain aavistuksen. Sen verran se kuitenkin poreilee, ja on sen verran kirkas, että siideriksi juoman tunnistaa heti. Tuoksussa on vähän hiivaa, ja hiukan punaviinimäistä, tanniinista sävyä. Omenainen tuoksu on kylmä, kirpeä ja syksyinen. Hedelmäisyyskin on kylmää, kuin routaiset, pakastuneet omenat. Alkoholikin tuntuu tuoksussa. Aavistuksen haastava, pistävä tuoksu on melko tyypillisen brittisiiderimäinen, mikä ei ole lainkaan huono seikka.

Gold Medal Cider on maultaan ylikypsän, turpean ja täyteläisen omenainen, jota vahva alkoholin maku vain vahvistaa, ehkä jopa aavistuksen liikaa. Etenkin maun jälkiosassa hiiva on tärkeä komponentti, tehden alkumaultaan makeahkosta siideristä loppupuolella yllättävänkin kuivan. Loppukaneetiksi jää alkoholin lievän epämiellyttävä polttelu, mikä onkin suurin negatiivinen huomio Gold Medal Cideristä: muuten sen kehityskaari ylikypsän omenan makeudesta hiivaisen kuivuuteen on makunystyröitä miellyttävä, etenkin kun juoma on tämän lisäksi melko raikas ja virkistävä. Suutuntumaltaan juoma on varsin kevyesti hapotettu; still ciderien tasolle ei mennä, mutta aavistuksen verran hapokkaampi siideri saisi olla, nyt nimittäin kevyt hapotus tuntuu vain korostavan alkoholin makua. Akselilla makea – puolimakea – puolikuiva – kuiva Gold Medal Cider asettuu erittäin mukavasti puolikuivan siiderin kategoriaan, ollen huomattavasti helpommin nautittava kuin todella kuivat siiderit, mutta silti niin kaukana tyypillisen makean siiderin ällömäisestä mausta ettei tätä voisi edes painajaisissaan kuvailla sellaiseksi. Kovin rohkean kokeileva Gold Medal Cider ei ole, vaan pysyttelee pikemminkin melko turvallisilla ja hyväksi koetuilla apajilla.

Ikävä kyllä jälkimaun alkoholin maku on sen verran iso miinus, että se tekee Gold Medal Cideristä hyvin luultavasti heikoimman Gwynt Y Ddraigin mitä olemme tähän mennessä maistaneet. Ns. oikeiden siidereiden mittapuulla juuri tämä riippakivi pitää sen melko tukevasti keskikastissa ainakin Brittein saarten siiderien joukossa. Harmi sinänsä, sillä muuten Gold Medal Cider on oikeastaan erittäin oiva joskaan ei kovin vahvaluonteinen siideri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s