Sierra Nevada Pale Ale

WP_20140723_008

Sierra Nevada Brewing Co., Yhdysvallat. Pale Ale, 5.6%. Pullo, 33cl.

Maineikkaan Sierra Nevadan tuotokset ovat jääneet meidän tuopeillemme jopa rikollisen vieraiksi – ikävä kyllä osittain siksi, ettei paikallisessa Alkossamme ole kovin suurta valikoimaa kyseisen panimon tuotoksia. Muutamia kuitenkin on, ja Ummikko M sattui vastikään maistamaan juuri nyt tarkemmassa syynissä olevaa Pale Alea, johon hän tykästyi sen verran että ”pakotti” Ummikko N:n sessioon. Maistelusessioon, senkin pervot. Ja kun nyt on kesä kauneimmillaan kautta kauheimmillaan ja porottaa niin maan per… usteellisesti, niin mikäs sen parempaa kuin raikas Pale Ale ja tulikuuma läppäri!

Olut vaahtoaa kivasti, melko runsasta, vaaleaa, kermaisaa ja täyteläistä vaahtoa, joka kuitenkin katoaa liki täysin muutaman minuutin kuluessa, eikä jätä pahemmin jälkiä itestään. Olut on kauniin täyteläisen värinenkin, samean meripihkainen ja voimakkaammin punertava kuin monet muut pale alet. Erittäin raikkaan ja virkistävän näköinen olut myös tuoksuu raikkaalta ja virkistävältä. Siinä on humalaa selvästi muttei laisinkaan liikaa tai ylidominoivasti, vaan alta aistii mallasta ja hiukan kotikaljamaista tuoksua, joista viimeistä ei luo ainoastaan mallas vaan myös tuoksussa läsnä oleva hiivaisuus. Tuoksu on hyvin tasapainossa, ja on sopivan kevyt ollen silti samalla mukavan täyteläinen.

Maussa on toki paljon samaa kuin IPA-oluissa ja monissa muissa humalan dominoimissa olutsorteissa, mutta Sierra Nevada Pale Alella on maussa myös kevyt ja makea maltainen puoli, joka antaa juomalle aavistuksen ryhtiä ja sellaista tasapainoa joka jää humalapommeissa uupumaan. Humala on eittämättä oluen vahvin yksittäinen elementti, ollen ensimmäinen maku joka tulvahtaa suuhun ja samalla myös viimeinen henkilö, joka sammuttaa lamput ja lukitsee ovet kun olut tekee lähtöä suusta, mutta samalla siinä on kuitenkin sekä aavistus brittialen hiivaista kuivaa ”kokkareisuutta”, että melko solakkaa ja makeaa, kevyttä maltaisuutta. Maltaisuus on luonteeltaan viuhahtaja, se tulee ja menee nopeasti mutta polttaa silti selkeän mielikuvan itsestään verkkokalvoille.

Sen suorastaan tuntee luissa, ytimissä ja soluissa kuinka Sierra Nevada Pale Ale imeytyy niihin, täyttäen kuumissaan olevat ja nestehukasta kärsivät solut ihanaisella, viileän metsäisellä raikkaudellaan. Ei edes siiderien joukosta löydy kovin montaa juomaa joka olisi yhtä aidosti, ehdottomasti ja voimakkaasti virkistävä, raikastava ja virvoittava. Humalaisuudestaan huolimatta tämä Pale Ale kostuttaa suun ja kurkun suorastaan upeasti, ja täyttää auringossa väsyneen kropan uudella energialla. Jos ikinä on tehty alkoholijuomaa joka on tarkoitettu paahtavan kuumien kesäpäivien Kari Grandiksi ja pelastajaksi, niin se on tässä, end of story.

Sierra Nevada Pale Ale on, ihan suoraan sanoen, himskatin loistava olut. Melkeinpä vertaansa vailla pale ale-oluiden joukossa; IPA:t erikseen, vaikkei niidenkään joukosta ainakaan montaa tämän veroista löydy, ja tummien vesien tulkki Ummikko M julistaa ettei stoutien ja portterienkaan joukosta löydy kuin korkeintaan kourallinen oluita jotka ovat Sierra Nevada Pale Alen veroisia. Eli nyt löytyi oluiden valiojoukon kärkituntumaan kertaheitolla kiilaava olut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s