Thatchers Gold

WP_20140809_010

Thatchers Cider Co, Englanti. Puolikuiva omenasiideri, 4.7%. Tölkki, 0.5l.

Markettien olutvalikoima kärsii ilman muuta 4.7%:n mielivaltaisesta rajasta, mutta silti hyvinvarustettujen markettien hyllyiltä löytyy joitakin todella hyviä oluita, kuten esim. Fuller’s London Black Cab Stout, ja useimmista löytyy ainakin Marsalkan, Kuohun tai Laitilan tuotteita, eli täysin juomakelpoista ja hyvääkin olutta. Siiderien kohdalla tilanne on huomattavasti heikompi, pahimmissa tapauksissa ainoa juomakelpoinen siideri koko kaupassa saattaa olla Crowmoor, ellei peräti sekin puutu ja joutuu tyytymään johonkin Happy Joen kaltaiseen esanssilimulitkuun (joka sekin on silti huomattavasti parempi kuin vaikkapa Upcider tai Fizz). Parhaimmissakin marketeissa on oikeastaan korkeintaan OK-tason siidereitä, todellisia huippuja saa lähinnä ravintoloista, Alkonkin valikoima kun on melko suppea. Muutama helmi Alkostakin toki löytyy, esim. Aspall.

Thatchers Gold, jota saa useimmiten S-ryhmän kaupoista, on väriltään ja olemukseltaan kalpean keltainen, hiukan nimensä kultaan vivahtava, runsaan hapokas, erittäin kirkas ja suodatetun oloinen. Se vaahtoaa kovalla äänellä kuin mikäkin limu, ja vaahto katoaa heti jättäen runsaasti poreilevan kirkkaan juoman lasiin ihan yksinään ilman kavereita. Ellei erehdy laittamaan jäätä siiderilasiin, jolloin voikin meidän puolestamma mennä kotiin häpeämään. Tuoksu on kevyt ja hentokin, raikas, omenainen, makea, ja suorastaan huokuu Thatchersin siidereille tyypillistä tuoksua. Ns. Thatchers-tuoksua on vaikea kuvailla sanoin, mutta se on ehkä aavistuksen hunajainen tai hunajaisen vahamainen sivujuonne omenan tuoksussa. Esim. S-ryhmän siiderifestareilla olleessa Hogs Backin Hazy Hog -siiderissä, joka oli Thatchersin kanssa yhteistyössä tehty, oli aivan selvästi samaa ominaistuoksua ja -makuakin. Yleisesti ottaen Thatchers Goldin tuoksu on juuri yhtä kasvoton ja luonteeton kuin Thatchers Gold muutenkin, muttei mitenkään vastenmielinen tai huono.

Maku on makea, oikeastaan niinkin makea että hiuksia halkoessa tekisi mieli sanoa että kyllä tämä on pikemminkin puolimakea kuin puolikuiva. Puolikas silti, sillä makeuden ohella tässä on aidon brittisiiderin aavistuksen hiivaista, omenaista kuivuutta. Toisin kuin esim. Black Ratissä, ei alkoholi maistu Thatchers Goldissa juuri lain. Maku on myös melko mieto ja varovainen, eikä siitä aisti parhaiden siiderien ylikypsää turpeutta. Suutuntuma on melkoisen hapokas, muttei kuitenkaan häiritsevän poreileva, eikä peitä makuja alleen. Kuten jo mainittu, on maussa juuri sitä Thatchersille ominaista makua, joka tekee valmistajan siidereistä aavistuksen mielikuvituksettomia ja ennalta-arvattavia, mutta muuten maussa ei sinänsä ole mitään vikaa. Tämän siiderin ongelma on se, että se on ilmiselvästi pikemminkin kulutustuote kuin siiderinvalmistustaidon taidonnäyte, eli ei edes kuroteta korkealle: melko yksiulotteinen, vähät salaisuutensa nopeasti paljastava, jopa tylsä omenasiideri. Tylsyydestään huolimatta täysin juomakelpoinen, ja onhan se todettava, että tällaisen painostavan, kuuman ulkosalla vietetyn kesäpäivän jälkeen hiukan makeaan nojaava brittiomppusiideri on erittäin virkistävää ja muutenkin paikallaan.

Thatchers Gold on siis markettiliigassa sellainen luotettava peruspelaaja, jolla ei ole mahkuja player of the game -titteliin, mutta joka ei myöskään tuota joukkueelleen häpeää. Kyllä tämä hyvin kurkusta alas menee, mutta ei tähän oikeastaan koskaan tule himo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s