Fuller’s London Black Cab Stout

WP_20140802_008

Griffin Brewery, Englanti. Stout, 4.5%. Pullo, 0.5l.

Eilinen London Porter sai osakseen melkoista hehkutusta. Jokin aika sitten maistoimme Fuller’sin markettivahvuista tummaa, eli juuri nyt tarkemmassa syynissä olevaa London Black Cab Stoutia, joka – vaikka stout onkin – jäi mieliimme London Porterin ”pikkuveljenä”, oluena jossa oli paljon samaa kuin tuossa kerrassaan mainiossa oluessa. Koska meillä on muutenkin menossa pienoinen Fuller’s-kausi, päätimme arvioida nämä kaksi peräkkäin, jotta saisimme vähän paremmin selvitettyä kuinka paljon samaa näissä kahdessa on.

Vaahtoa tulee ainakin aika samanlaisesti, n. sentin kerros kermaista, aavistuksen rusehtavaa vaahtoa joka kuitenkin katoaa melko nopeasti. Väriltäänkin Black Cab Stout on hyvin samantapainen London Porterin kanssa, hyvin tumma jossa kuitenkin punaisen ja ruskean sävyjä. London Black Cab on kuitenkin aavistuksen tummempi. Tuoksusta huomiot voisivat olla pääosin samoja: tummaa paahteisuutta, aavistus suklaata ja sen myötä makeutta, kahvimaisuutta. Tuoksu painottuu ehkä aavistuksen paahdetumpaan suuntaan kuin London Porterissa, mutta taas hyvin pitkälti samoja polkuja tallataan. Mikä tietenkin tarkoittaa myös sitä, että tuoksu on mitä mainioin.

Suutuntuma on hapokkaampi kuin London Porterissa, ja paahdetut sävyt ovat aggressiivisempia, ja toisin kuin London Porterissa nousee jälkimakuun heti ensikulauksella humalaista, puumaista kuivuutta. Humalaa ei tässäkään ole ylen määrin mukana maussa, mutta se erottuu silti selkeämmin kuin London Porterissa, ja vaikkei ole kovin dominoiva, on se silti tärkeä osa Black Cabin makua. London Porterin makeus ja kermaisuus eivät ole ollenkaan samalla tavalla läsnä tässä oluessa, vaan se painottuu melko vahvasti pähkinäiseen, paahdettuun kuivuuteen jota humala komppaa kakkoskitaristin roolissa. Lievän mämmistä makeutta kehittyy makuun oluen lämmetessä hiukan, mutta vaaka pysyy silti kuivan puolella.

Ensivaikutelmamme oli siis monella tapaa täysin väärä, ja Black Cab on kaikkea muuta kuin alkoholipitoisuudeltaan heikompi pikkuveli tuolle oluen aateliselle eli London Porterille: Black Cab on ihan omilla jaloillaan seisova olut. Toisaalta paahteisuuden ja kuivuuden alta aistii paljon samaa kuin London Porterissa, ja päällimmäinen mielikuva onkin se, että nämä kaksi juomaa ovat tietyllä tavalla variaatioita samasta perusideasta. Johan se nimikin viittaa siihen, molemmissa kun London on tärkeässä roolissa. Muutenkin Fuller’s tuntuu sekä etiketeissään että oluidensa nimissä korostavan tiettyä jatkumoa: London Pride, Golden Pride, London Porter, London Black Cab Stout, Chiswick Bitter (Chiswick on kaupunginosa Lontoossa)… nimet tuntuvat ehdottavan että samasta perusreseptistä (tms.) ollaan lähdetty kehittämään hyvinkin erilaisia oluita. Emme tiedä pitääkö tämä sinänsä paikkansa, mutta toisaalta tiettyä jatkumoa esim. London Pride – Golden Pride – London Stout – London Black Cab Stout -askelilla olemme havaitsevinamme, ikään kuin se tummempi osa olutsateenkaaresta.

Black Cab on ehkä myös eniten äärimmäisyyksiin menevä olut, jota olemme Fuller’sita maistaneet, mikä ei varsinaisesti sano paljoa, eikä tämäkään stoutien mittapuulla mikään kovin rankka ole. Pikemminkin voisi sanoa että Fuller’s on, taas kerran, tehnyt melko varovaisen ja konservatiivisen oluttyylin edustajan, mutta stout tyylinä sattuu olemaan ns. rankempi kuin porter tai ale.

Black Cab on taas yksi kunniamerkki Fuller’sin rinnuksille: London Porterin tasolle ei ylletä, se myönnettäköön, mutta erinomaisen maistuvan ja maukkaan stoutin englantilaispanimo on valmistanut. Omalla sarallaan Black Cab ei myöskään yllä yhtä korkealle kuin London Porter, eli tyylinsä ykkösnimeksi, mutta kärkijoukkoa se on silti, ja aivan varmasti tulee vierailemaan tuopeissamme uudestaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s