La Brique Cidre Bouché

WP_20140926_018

Cidrerie La Brique, Ranska. Kuiva omenasiideri, 5%. Pullo, 0.75l.

Alkoon on syksyn aikana ilmestynyt pari siideriuutuutta, molemmat ranskalaisia, kuivia ja isossa, 0.75 litran pullossa. Molempia pitää testata, ja tällä kertaa arpaonni osui tähän.

Väriltään siideri on nätin, omenaisen kullankeltainen, todella hapokas ja aktiivisesti poreileva tapaus. Vaahtoa tulee vähän ja se katoaa samantien. Kuten tuoksukin, on ulkoinen olemus melko tyypillisen ranskalainen. Tuoksussa on kuitenkin aavistus rutikuivaa brittisiideriä. Voimakkaimmin siinä on kuitenkin sellaista täyteläistä, hiukan ylikypsää hedelmäistä omenaisuutta, joka on tyypillistä nimenomaan ranskalaisille siidereille. Hennonpuoleisessa tuoksussa on aavistus rasvaista, vahamaista omenankuorta.

Ollakseen ”brut” eli kuiva, joksi se myöskin luokiteltiin Alkossa, on La Brique yllättävän makea tapaus, jopa sokerinen. Se välttää kuitenkin keinotekoisen ja ällömakean limusiiderimäisyyden suvereenisti. Omenapiirakkamaisessa maussa on reilun omenaisuuden ohella mausteisuutta ja ripaus vaniljaa. Mukana on myös hentoa vahamaisuutta, aivan kuin tuoksussa. Ensipuraisun yllättävän makeuden alta rupeaa pikkuhiljaa paljastumaan ylikypsien omenoiden happamuus, joka on sukua hyvän brittisiiderin syksyiselle kylmyydelle. Siinä missä moni ranskalainen siideri herättää mielikuvia kesäauringosta ja ranskalaisella farmilla olevista ylikypsiä, melkein mätiä omenoita täynnä olevista puutynnyreistä, on La Briquessa aavistus samanlaista purevuutta kuin brittisiidereissä, muutamaksi pakkasyöksi ulos jätettyjen omenoiden luonnetta, joka on yhtäältä kirpeän kuivaa mutta toisaalta myös makeaa. Se ällöttävin mutta toisaalta kiehtovin, ylilyövä, liki mädäntyneen omenan turpeus jää uupumaan, tehden La Briquesta aika helpon juotavan. Siideri on myös erittäin täyttävän tuntuinen, tuntuu siltä että kolmasosatuopin jälkeen rupeaa masu täyttymään. Hapokaskin se on.

Kaiken kaikkiaan La Brique ei ole erityisen kuiva siideri, ei ranskalaisten siiderien mittapuulla eikä muutenkaan. Makeus on sen verran voimakkaana läsnä, että vaikka siiderissä on kosolti kuiviakin sävyjä, menee se meistä aika selkeästi puolikuivien joukkoon. Sellaisena La Brique on oikein mainio siideri, joka yhdistelee melko tyypilliseen ranskalaissiiderin pohjaan aavistuksia brittisiiderien makukuvastosta. Syksyisistä sävyistä huolimatta hiukan kesäisempi juoma kuin tämänhetkinen syysmyrskysää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s