Cidre Bio Fournier

WP_20141024_002
Fournier Fréres, Ranska. Puolimakea omenasiideri, 4.8%. Pullo, 0.75l.

Kun syksy tulee, rupeaa siiderikin maistumaan. Siideri mielletään usein kesäiseksi juomaksi, mutta kenties asian takana on vähän suomalaista ajattelutapaa, että omenoita on loppukesästä ja alkusyksystä, joten silloin omenoista tehty juomakin maistuu. Tämä on toinen paikallisen Alkomme tämän kauden siideriuutuuksista, joten kun edelliskerralla testasimme niinikään Ranskalaisen La Briquen, on nyt vuorossa tämä.

Siinä missä La Briquen tuoksussa (ja maussakin) oli aavistus brittisiideriä sekoitettuna tyypillisempään ranskalaissiiderin tuoksuun, on Fournier ehtaa Ranskaa. Tuoksussa on selvä, makea valkoviinimäinen terä, mutta dominoivana tuoksussa on ehdottomasti turpean ylikypsä, mehevä ja käynyt toffeeomena. Tuoksu on sellainen joka saisi veden herahtamaan kielelle kesähelteillä, eikä se näin tuulisena syysiltanakaan aiheuta negatiivisia reaktioita. Väriltään siideri on kuparinen ja punertava. Siideri on ranskalaiseen tapaan reilusti poreileva ja hyvin kirkas. Vähä vaahtokin oli hapokkaan poreilevaa ja nopeasti laskevaa. Olemukseltaan siideri tuo mieleen Alkon ranskalaisten vakiomiehistön, eli Ecussonin siiderit.

Alkon sivuilla siideri on merkitty kuivaksi, mutta siihen se on todellakin aivan liian makea. Suun suorastaan valtaa sokerinen, tahmea ja melkeinpä siirappinen makeus, joka aluksi meinaa peittää kaiken muun alleen. Alta kuitenkin puskee esiin melko hapokasta, aavistuksen hennonpuoleista omenaisuutta, ja viinimäistä alkoholin makua, jota maussa on enemmän kuin juoman 4.8%. Jälkimaku on kuivempi, mutta lähinnä sitä kuivuutta jonka sokeroitu limpparikin jättää jälkeensä. Fournier on hyvin kevyt ja helposti juotava, vaikkakin liian sokerinen makuumme. Pidemmän päälle suuhun tulee äitelä maku ja sellainen fiilis, että tekisi mieli harjata hampaat jotta parin millin sokerikuorrutuksen saa pois; pahin ällömakeus ja -äitelyys onneksi katoaa vähän ajan kuluttua. Siideri on loppuun asti melko tyypillinen esimerkki makeanpuoleisesta ranskalaissiideristä, etenkin viinimäisyytensä takia. Kyllä tämä vähintään puolimakea ellei melkein makea siideri on, puolikuivaksikin makeus on aivan liian hyökkäävää.

Liiallisesta makeudesta huolimatta Cidre Bio Fournier ei ole oikeastaan pöllömpi tapaus. Ylilyöty sokerisuus on kylläkin huono asia, mutta muuten Fournier on mutkaton, suoraviivainen ja helposti juotava siideri, joka ehkä menee ”kulutussiiderien” puolelle enemmän kuin todellisten makuelämysten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s