Ardmore Traditional Cask

WP_20150329_003
Ardmore Distillery, Skotlanti. Skotlantilainen single malt, 46%.

Ummikot laajentavat toimialaansa uusin aluevaltauksin. Toisin sanoen: M sai N:nkin ujosti kiinnostumaan viskeistä, ja myös sitä makumatkaa dokumentoidaan tänne. Arvioiden pohjana käytetään Dave Broomin & Diageon kehittämää viskien makukarttaa, The Flavour Mapia, sekä Broomin Suuri Viskiatlas-kirjassa luonnehtimia makujen perusprofiileja.

Broomin makukartalla viskit sijoitetaan kartalle jossa horisontaaliakselilla sijoitetaan viski maun keveyden kontra täyteläisyyden mukaan, ja vertikaaliakselilla hienovaraisuuden kontra savuisuuden, ja lisäksi tunnistetaan viisi perusprofiilia maulle: aromikas & kukkainen, hedelmäinen & mausteinen, maltainen & kuiva, erittäin täyteläinen sekä savuinen & turpeinen. Muutenkin käytämme ko. kirjaa apuna viskien luonnehdinnassa, ainakin näin alkuun. Kumpainenkaan ei siis edes leiki olevansa minkään sortin asiantuntija, Ummikko M on kuitenkin jo useamman vuoden tykännyt maistella eri viskejä.

Asiaan, siis.

Ardmore on skottilainen Highland-viski, joka tarttui ihan vaan ulkonäön perusteella mukaan Münchenin lentokentältä vuosikausia sitten, ja on Ummikko M:n suosikkeja. Siinä on selkeä muttei liian äärimmäisyyksiin menevä maku, joten se on aika hyvä paikka aloittaa. Ardmore ei ilmoita ikää Traditional Cask-viskille, vaan menee ”se on valmis kun se on valmis”-periaatteella.

Täyteläisen värisen viskin tuoksu on savuinen, makea, puumainen: takassa palavaa puuta. Puun tuoksussa on uutuutta, ei vanhan ja kuivuneen puun sävyjä. Myös tuoreen ruohon kevyen kirpeään nojaavaa sävyä tuoksussa on. Maussa hallitsee savu ja aisoissa pysyvä pippurisuus, joiden alla on öljyistä hedelmäisyyttä. Savustettua kinkkua ja runsaasti savuavan tulen makua. Pippuri tulee kunnolla esiin vasta kun viskin nielaisee, ja jälkimaussa on tuoretta puuta pippurin ohella: savuisuus ottaa sivunäyttelijän osan jälkimakuun. Aivan lopussa on lievää alkoholin polttamaa hedelmäisyyttä.

Ardmore on viskinä voimakasmakuinen, savuisa ja pippurinen, muttei raskas tai ylilyönteihin sortuva. Siinä on savuisuudelle mukavaa vastapainoa tarjoavaa hienovaraista hedelmäisyyttä, mikä tekeekin siitä oivan ”kevytversion” esim. Islay-saaren tislaamojen rankimmille savuviskeille.

Makukartalla Ardmore Traditional Cask painottuu savuinen-hienovarainen -akselilla selkeästi savuisen puolelle, ja täyteläinen-kevyt -askelilla keskivaiheille. Broom sijoittaa viskin suunnilleen samoin. Makuprofiili on selkeästi, kuten Broomkin esittää, savuinen & turpeinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s