Kukko Vehnä

WP_20150410_012
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi. Vehnäolut, 4.7%. Tölkki, 0.5l.

Laitilan oluita on tässä plokiuran (sori Timppa, me nyt nyysitään tää sun ihan vitun kamala väännös) aikana tullut maistettua muutama, eikä panimo ole ihan kärkikastiin noussut kiitos hernerokkamaisen sivumaun joka vaivaa monta panimon tuotetta. Tätä vehnäolutta tuli kuitenkin pääsiäisen aikana maistettua ruokailun yhteydessä ja todettua ainakin hyväksi ruokajuomaksi kana- sekä possupihvien kanssa, joten otetaanpa se ihan arvioitavaksi asti…

Erittäin hapokas olut kaatuu tuoppiin runsaasti ja äänekkäästi vaahdoten. Huikea vaahtokukka kuitenkin katoaa hyvin nopeasti ja jättää jälkeensä pienenpienen kerroksen kuplia oluen pinnalle. Hapokas olut poreilee näkyvästi. Suodattamaton olut on samea, ja väriltään hiukan kalpean kullanvärinen: oikeastaan melko samaa sävyä tölkin kanssa. Tuoksu on aika tyypillinen vehnäoluelle, siinä on vaahtobanaania, kermaa, kevyttä hapanimelyyttä yms. Ehkä hiukan makeaan päin kallistuva olut ainakin tuoksultaan, mutta pääpiirteittäin melko tyypillinen sakemannityylin vehnäolut on kyseessä. Vähän sellaista kaalikeittomaisuutta tuoksussa on.

Vaikka Vehnäkukko onkin suodattamaton, on se maultaan melko kevyt. Kevyt ei kuitenkaan ole sama asia kuin vetisyys tämän oluen tapauksessa, se nyt vaan on kevyt ja helppo vehnäolut: juuri sopiva ruokaolueksi, mutta nautiskeluolueksi ehkä aavistuksen heiveröinen. Maku seuraa tuoksun askelmerkkejä: hiukan makeaan kallellaan oleva, mutta muuten hyvin tyypillinen baijerilaistyylin vehnäolut. Sitä vihannessoppamaista sameutta joka panimolle niin tyypillinen on, löytyy ikävä kyllä tästäkin. Se ei kuitenkaan ylen määrin haittaa, esim. panimon pale ale-oluissa se tökkii huomattavasti enemmän, ja Kukko Vehnä on siitä huolimatta vähintäänkin juomakelpoinen suomalainen vehnäolutyritelmä. Hiukan tuhdimpi se saisi mielellään olla, mutta näinkin se kelpaa ja ruuan kanssa tosiaan pääsee paremmin oikeuksiinsa. Jälkimaku oluessa on kevyt ja lyhyt, ja keskittyy siihen kevyeen keittomaisuuteen jossa on makean banaanin sävyjä.

Yhteenvetona voisi sanoa että Kukko Vehnä on vehnäoluena korkeintaan keskinkertainen, mutta kun ottaa huomioon että Kukkoa löytyy tätä nykyä usein jopa kaikkein huonoiten varustettujen markettien hyllyistä, edustaa se ns. perusvalikoimassa ihan hyvää tasoa. Kyllä tätä mieluummin juo kuin Heinekeniä, sano!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s