Big Apple

WP_20160212_007

Nokian Panimo, Suomi. Puolikuiva/puolimakea omenasiideri, 4.7%. Tölkki, 0.33l.

Pitkästä aikaa lähimarkettime siiderihyllyyn oli ilmestynyt uutuus jossa ei lukenut Upcider tai Golden Cap, eli herätti kiinnostusta edes vähäsen. Nokian Panimolta voi, ajattelimme, ehkä jopa odottaa jotain muuta kuin kamalaa sokerilitkua, mutta eipäs nuolaista ennen kuin kalikka kolahtaa vai miten se nyt menikään.

Heti kun mehumaisella labelilla varustetun tölkin avaa, tulvahtaa sieraimiin ylisokeroidun tahmeaa makeutta. Lasiin kaatuu kalpean keltavihreää, omenaan häivähtävää täysin läpinäkyvää nestettä joka vaahtoaa vain nimeksi. Lasissa siideri poreilee selvästi, muttei niin runsaasti kuin monet muut. Lasista tuoksutellessa tahmea makeus ei katoa mihinkään, mutta mukana on lievästä esanssisuudesta huolimatta varsin mukavaa vaniljaista ja kanelista omenapiirakkamaisuutta. Kevyt tuoksu vie ajatukset kauas tölkin kyljessä luvatusta ”kuivasta omenasiideristä”, muttei varsinaisesti ole epämiellyttävä – jos ei myöskään kovin ns. aidon siiderimäinen. Keinotekoinen, esanssinen ja konsentraattimainen ovat päivän sanat.

Limusiidereistä Big Applen erottaa suutuntumassakin hapokkuuden lievyys: sitä on oikeastaan melko sopiva määrä. Kirpeää hapokkuutta mausta löytyy, mutta muuten tämä ei ole kyllä kuivaa nähnytkään – puolimakea tämä on, tai puolikuiva jos oikein jalomielisellä tuulella sattuu olemaan. Maku on myös hyvin kevyt ja ohut, eikä keinotekoisuudesta päästä eroon maussakaan, mutta varsin juotava leikkisiideri tämä on. Tuoksun toimivaa piirakkamaisuutta on aivan liian vähän maussa. Ja tosiaan: leikkisiideri, sillä Big Apple on aivan liian kevyt, höttöinen ja keinotekoinen kisaillakseen samassa sarjassa oikeiden siiderien kanssa. Voisi maistua vaihteluna oluelle kesäisellä terassilla tai piknikillä, mutta eihän tästä nautiskelujuomaksi ole.

Ennakko-odotukset, vaikka niitä hiukan olikin, olivat laihoja ja suhtauduimme niiden täyttymiseen epäillen, ja oikeassa olimme: Big Apple ei ole uusi tulokas harvojen hyvien ja aitojen suomalaissiiderien joukkoon. Pikemminkin se on samaa sarjaa Happy Joen kanssa, eli kurasiiderien yllä mutta kaukana laadukkaasta siideristä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s