Salmiakki Porter

WP_20160213_001

Iso-Kallan Panimo, Suomi. Porter, 6.7%. Pullo, 0.5l.

Alkon pienpanimo-olutkampanjan kimppuun! A-kauppaan tuli taas satsi kotimaisten pienpanimoiden oluita, ja jostain kumman syystä lakritsi- tai salmiakkiporterit olivat suosittuja: niitä taisi olla peräti kolme, tämä mukaanlukien. Iso-Kallan Panimo on meille entuudestaan tuttu Verjnuarmu-savuporterin kautta, joka ei oikein innostanut, joten annetaanpa Kuopion panimolle uusi mahdollisuus todistaa mistä kana pissii!

Väriltään olut on musta – tarvitseeko tätä edes mainita? Lasiin kaataessa muodostuu muutaman sentin vaahtokukka, joka kuitenkin katoaa hyvin nopeasti käytännössä kokonaan. Näin ollen ulkonäöltään Salmiakki Porter on epäilyttävän kevyt, mutta eipä anneta sen pilata asioita.

Oluen valmistuksessa on käytetty salmiakkiuutetta, ja vaikka moni porter ja stout omaa lakritsimaista tai salmiakkimaista suolaisenmakeaa luonnetta niin tuoksussa kuin maussa, tuntuu Salmiakki Porterissa tämä ihan eri tavalla. Ensinuuhkaisu ei asiaa paljasta, mutta tarkemmin tuoksutellessa Apteekin Salmiakki -pastillien tai Apteekin Salmiakki Mixerin kaltaista tuoksua nousee esiin. Tai wanha kunnon teinien suosikki, salmari. Hyi yök, tästä voisi kertoa tarinoita mutta emme kerro! Tästä huolimatta oikein mukava, väkevä piirre joka sen esiin nousemista eteenpäin dominoi tuoksua vahvasti. Muuten tuoksu on aikalailla perusporteria.

Maun rungossa salmiakki ei ole kovin selvästi esillä, mutta jälkimakuun mentäessä ei voi erehtyä – salmiakkiahan tämä, ja aitoa sellaista. Toki salmiakkia tuntuu rungossakin, mutta aavistuksen valjua, paahteisen suolaisenmakeaa maltaisuutta siinä on enemmän kuin varsinaista salmiakkisuutta. Jälkimaku on mukava, mutta runko on hiukan liian vetinen ja myös melkoisen mielikuvitukseton. Näin ollen Salmiakki Porterin ulkonäkö ei pettänyt: liian kevyt omaksi hyväkseen.

Ummikot ovat yhtä mieltä siitä että Salmiakki Porterin runko on liian kevyt, mutta muuten olut jakaa mielipiteet aika voimakkaasti: N on sitä mieltä että olut on siitä huolimatta hyvä tapaus, kun taas M:n mielestä Salmiakki Porter on juuri tämän ohuuden takia keskinkertainen tapaus jossa olisi potentiaalia paljon paremmaksi. Tuoksu ja jälkimaku ovat oikein oivia, ja annettakoon sellainen vinkki että juokaa tämä ihan huoneenlämpöisenä käyttämättä jääkaapissa, runko nimittäin saa hiukan lisää makua lämmetessään. Vaan onko tämä siis hyvä olut? Suattaapi olla tai suattaapi olla olematta. Vitun savolaiset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s