Crafty Ciders Traditional Method Apple Cider Cloudy Extra Dry

WP_20160527_006

Saimaan Juomatehdas, Suomi. Kuiva omenasiideri, 4.7%. Tölkki, 0.33l.

Siinäpäs on siiderillä nimi. Jatkossa Craftyn pilviseksi kutsuttava siideri on Saimaan Juomatehtaan tarjontaa tämän kesän hellejuomaksi; markettien hyllyille onkin ilmestynyt lukuisia uusia siidereitä aina Pirkan omasta ranskalaissiideristä alkaen. Itse asiassa tuo Pirkan ranskis kiinnostaa aika paljon sillä sen on valmistanut ranskalainen Val De Rance. Sen ohella Saimaan Juomatehtaan Crafty-sarja kiinnostaa eniten, sillä mikkeliläispanimon Kuulas luomuomena on kotimaisten siiderien kärkeä. Ikävä kyllä Craftyakaan ei ole tehty kotimaisista omenoista.

Craftyn pilvinen siideri on cloudy- eli sameaksi siideriksi loppujen lopuksi melko kirkas, mutta sen verran sameutta kuitenkin on että se on nimensä veroinen näiltä osin. Väriltään siideri on melko kalpea, vihertävään vivahtavan kultainen – ja aidon näköinen, ei keinotekoisesti värjätyn oloinen. Tuoksu ei ole lainkaan kuiva, päinvastoin pikemminkin: siinä on paljon rahkapohjalle tehdyn omenapiirakan täyteläistä makeutta, selkeitä vaniljaisuuden vivahteita ja reilu ripaus omenatuoremehua. Tuoksu on oikeastaan hyvinkin miellyttävä vaikkei kuiva olekaan.

Ikävä kyllä tuoksun miellyttävyys ei täysin yllä makuun asti – kuten ei makeuskaan. Craftyn pilvinen on kuivan, jyrkän hapan, kuivuudessaan suorastaan valkoviinimäinen, valkoviinimarjainenkin. Alla on tasapainottavaa makeutta jossa on jopa lievää kanelisuutta, mutta maku ei silti ole oikein sopusuhtainen. Siinä missä hyvä kuiva omenasiideri on äärimmäisestä kuivuudestaan huolimatta tasapainoisen eheä kokonaisuus, tuntuu Craftyn pilvinen vähän siltä kuin kokonaisuudesta olisi leikattu 2/3 makeasta kerroksesta pois. Maku on aivan sellainen kuin siitä puuttuisi jotain. Emme nyt tarkoita minkään sorttista vetisyyttä tai ohuutta, vaan hyvin vaikeasti kuvailtavaa toispuoleisuutta. Siiderissä on hyvin vähän mehuisuutta, pikemminkin se on tylyn kuiva omenankuorimaisella tavalla, muttei kuitenkaan erityisen vahamainen.

Yllä olevasta voisi ehkä päätellä että Craftyn pilvinen on huono siideri. Sitä se ei kuitenkaan ole: tällaisenaankin maku on ihan kohtalainen, joskin tuntuu että pyöreämpänä se voisi olla vielä parempi.”Aidoksi” siideriksi tämä on kuitenkin auttamatta liian kevyt ja heppoinen ollakseen vakavasti varteenotettava kilpailija. Kuten melko monet suomalaisten pienpanimoiden siiderit, on Craftyn pilvinen harmillinen väliinputoaja: liian kuiva limusiiderien ystäville, liian heppoinen oikeiden siiderien ystäville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s