Saku Porter

WP_20160706_002

Saku Õlletehas, Viro. Baltic porter, 6.9%. Pullo, 0.5l.

Viron tuomisia taas, kyllähän sitä piti paikallisiakin panimoita tukea… niin isoja kuin pieniä. Nyt vuorossa niitä isoja. Sakuhan on sarjassamma kusivesilagereiden valmistaja, mutta valikoimista löytyy myös laajasti (tai kenties ei-niin-laajasti) muunlaisia oluita. Melkein joka Alkostakin löytyvää Saku Porteria voinee ainakin jollain tasolla kutsua Sakun vastineeksi Sinebrychoffin legendaariselle Porterille – mutta onko se edes lähes yhtä hyvä? Otetaan selvää.

Tuoppiin Saku Porter kaatuu kuohkean kermaisesti vaahdoten runsasta, ilmavaa vaahtoa joka katoaa melko nopeasti jättäen pinnalle vain ohuen, epätasaisen kerroksen höttöistä, aavistuksen rusehtavaa vaahtoa sekä kosolti tiivistä pitsiä tuopin reunoilla. Väriltään olut on tumman ruskeanpunainen, colamainen. Saku Porter päästää selkeästi valoa läpi ja antaa ulkoiselta olemukseltaan melko kevyen kuvan.

Tuoksu tuo eniten mieleen hyvin tumman itä-eurooppalaisen lagerin, esim. todella tumman tsekin. Mutta onpahan Saku Porter toisaalta pohjahiivalla käytetty olut. Tuoksu on tumman paahtunut, kevyen lakritsinen mutta myös limppumaisen tumman maltainen. Se on juuri tämä viimeinen piirre tuoksussa joka vie ajatukset lagereihin. Porterille kohtalaisen kevyt tuoksu, muttei paha.

Suutuntuma on todella mukavan täyteläinen ja samettisen pehmeä, eikä maku onneksi ole yhtä ohut kuin mitä ulkoinen olemus ja tuoksu maalailivat worst case -skenaarioksi. Porteriksi tämä on kyllä kevyt, ja vie maunkin puolesta ajatukset tummiin tsekkilagereihin, kenties aavistusta tuhdimpana versiona. Saku Porter on yllättävän makea maitomaisella tavalla, mutta siitä löytyy toki myös selkeitä paahtuneen leipämäisiä sävyjä. Makeuden ja paahtuneisuuden yhteentörmäyksessä löytyy myös samoja kevyen lakritsisia sävyjä kuin tuoksusta – ja ne vievät ajatukset Koffin Porteriin.

Saku Porter on tyylinsä mittapuulla kevyt ja helposti nautittava tapaus, mutta siitä huolimatta ja oikeastaan juuri siksi ihan hyvä balttiporter. Enemmin tästä on jokapaikanhöyläporteriksi kuin Koffin Porterista, vaikka muuten kotimainen klassikko on joka saralla vahvempi (siinä vastaus alun kysymykseen). Helppous tulee tietenkin myös kompleksisuuden kustannuksella, eli melko nopeasti Saku Porter paljastaa kaikki korttinsa. Yhtä kaikki, miellyttävän nautittava ja tasaisen vahva joskaan ei mikään ikoninen balttiporter tämä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s