Blanche De Namur

WP_20160704_001

Brasserie Du Bocq, Belgia. Witbier, 4.5%. Pullo, 0.33l.

1300-luvulla eläneen kuninkaallisen, Ruotsin ja Norjan kuningattareksi päätyneen (joutuneen?) Blanche De Namurin mukaan nimetty olut kuuluu siihen matkalaukulliseen olutta joka tarttui Ummikoiden matkaan Tallinnasta. Tätä nimenomaista olutta on tullut katseltua useasti ruokakaupassa, joten nyt kun sitä löytyi huomattavasti huokeampaan hintaan, niin olihan se ostettava.

Olut kaatuu runsaasti vaahdoten melko pitkäkestoista, hapokkaan höttöistä, marenkisen kiiltävää, jopa aavistuksen saippuamaista vaahtoa, joka kuuluvasti poreillen katoaa pikkuhiljaa väriltään hailakankeltaisen, hiukan banaanisen värisen oluen päältä. Ulkonäkö tuo vahvasti mieleen sen tunnetuimman belgialaisen vehnäoluen, Hoegaardenin.

Tuoksu ei mitenkään heikennä mielleyhtymiä Hoegaardeniin, pikemminkin päinvastoin. Tuoksu on hyvin samanlainen: kermaisen saisonmainen, makean hedelmäinen, appelsiininkuorimainen ja lievän mausteinen pistävällä tavalla. Tuoksu on ehkä hiukan makeampi kuin Hoegaardenin, mutta Hugo-smellalikestä tässä kyllä puhutaan.

Ja arvatkaapa mitä? No olisikohan se maku samaa sarjaa tuoksun ja ulkonäön kanssa? No olisihan se! Yksinkertaisin tapa kuvailla Blanche De Namuria on tämä: aavistuksen käppäinen Hoegaarden-klooni. Maku on hiukan vetisempi ja ohuempi, aavistuksen kuivaavampi kuin Hoegaardenin, mutta muuten samaa sarjaa aivan selkeästi. Suutuntumaltaan olut on hapokkaampi eikä yhtä pehmeä ja täyteläinen kuin Hoegaarden, mikä osaltaan tekee Blanchesta käppäisemmän kuin Hugo.

Jos Hoegaardenia ei olisi olemassa, voisi Blanche De Namuria arvostaa huomattavasti enemmän kuin nyt. Mutta Hoegaarden on olemassa, jos ette sitä tienneet. Blanche ei ole huono olut, ei oikeastaan edes keskinkertainen makunsa puolesta, vaan oikein kiva witbier jonka ainoa vakavampi vika on maussa ja suutuntumassa oleva lievä ohuus. Niin, poislukien tietenkin sen että Hoegaarden maistuu pitkälti samalta ja on monin verroin parempi.

Blanche De Namur on kelpo markettivahvuinen vaihtoehto Hoegaardenille, ei sitä sen paremmin voi sanoa. Ja kun markettirajoitusta nostetaan kohtapuoliin niin, että Hoegaardeniakin saa myydä maitokaupoissa, ei enää ole mitään syytä juoda tätä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s