Le’ Guliliane d’Amour

WP_20160804_001

Võhu Vein, Viro. Makea päärynäsiideri, 5.5%. Pullo, 0.75l.

Etelä-Suomessa pysytään vieläkin, nyt siiderin muodossa. Virolainen siideri ei ole tuttua A. Le Coqin markettisiideri Sherwoodin ohella, joten otetaanpa tuntumaa… vieläpä päärynäsiiderin muodossa, tuo siiderin kahdesta ”päähaarasta” se josta yleensä pidämme vähemmän.

Hienosti nimettu Le’ Guliliane d’Amour haluaa ilmiselvästi antaa itsestään ranskalaisen vaikutelman; sekä nimi että etiketin ulkonäkö, pullosta puhumattakaan, ovat ehtaa Ranskaa. Lasiin kuitenkin kaatuu aivan liian kirkas ja hailakka juoma ollakseen kovin ranskalainen: reilusti poreileva juoma on väriltään lievästi vihreään vivahtava valkoviinin tai kuohuviinin kaltainen. Tuoksu on kevyt, sokeroidun makea ja raikkaan päärynäinen. Vaikka Guliliane ei sorru pahimpien limusiiderien ällömakeuteen tuoksun osalta, vie tuoksu ajatukset kyllä selkeästi enemmän ”kevytsiiderien” luo kuin aidon brittiläisen tai ranskalaisen siiderin. Noh, mikäli tulkitsemme etelä-suomea oikein, kutsutaankin tätä etiketissä kesäisen hellepäivän janonsammuttajaksi…

Reilun hapokas suutuntuma oikein pirskahtelee suussa. Pahimman kuplimisen laannuttua sen alta nousee esiin hyvin kevyt, hento ja hauraskin päärynäinen maku. Mausta ei käy erehtyminen, kyllä tämä on limusiideri vaikka sokeroinnin aste onkin maltillisempi. Ällömakeus ei ole koko maku, ja päärynäisyys ei ole esanssista kuten räikeimmissä limusiidereissä. Etiketistä ei käy ilmi onko Guliliane käymisteitse tehty päärynöistä, viinistä tahi konsentraatista… etiketissä lukeva ”naturel” tietenkin viittaisi ensiksimainittuun, mutta vaikkei maku ole esanssinen, on Gulilianen maku hyvin ohut ja mitäänsanomaton ollakseen käymisteitse tehty. Toden totta, melko heppoinen siideri tämä on. Kyllä tätä kesähelteillä  voisi kuvitella janoonsa juovan, muttei missään nimessä mahtavan makukokemuksen takia.

Võhun Guliliane menee Sherwoodin kanssa samaan limusiiderien kategoriaan; siinä se toki edustaa parasta puolikasta, mutta oikean siiderin mittapuulla hyvin vaatimattomasta ja ylisokeroidusta siideristä on kyse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s