Pirkka Parhaat Cidre Brut

WP_20160827_001

Val De Rance, Ranska. Kuiva omenasiideri, 4.5%. Pullo, 0.33l.

Nyt liikutaan taas noin niinkuin periaatteessa altaan matalammassa päässä kartellikauppaketjun halpismerkin alkoholijuoman merkeissä. Vaan nyt on jopa vähän syytä olettaa että Pirkan siideri ei olekaan laadultaan niin halpaa kuin mielleyhtymät antaisivat odottaa, tämä siideri kun ihan oikeasti on Ranskassa tehty – ja omenamehusta, ei lantraten omenaviiniä! Vaan toisaalta, mistäpä sitä tietää millaista sekundakamaa ranskan hopetossat ovat Keskolle lähettäneet… kohtahan se selviää.

Siidereille tyypillisesti vaahdoton Pirkka on väriltään nätin meripihkainen ja kalpeahkon pronssinen. Värissä on sitä määrittelemätöntä jotain, mikä antaa olemukselle syvyyttä. Siideri on kirkas ja keskiasteisesti poreileva, ei ylen hapokas. Toimii.

Tuoksusta tulee toffeeomena ja omenapiirakka mieleen. Kovin ”brut”, kuiva, tuoksu ei ole, vaan tuoksussa on kosolti muttei silti ylilyödysti sokeria. Tuoksu ei myöskään ole lainkaan esanssinen, vaan mukavan aidon oloinen. Raikas, lämmin tuoksu saa veden herahtamaan kielelle, eli voinee surutta sanoa onnistuneeksi!

Suutuntuma on reilusti hapokkaampi kuin ulkoinen olemus, ja samaa linjaa jatkaen myös reilusti kuivempi kuin tuoksu. Maun peruspiirre on aavistuksen vahainen, kirpeähkö aito omenaisuus jota reunustaa pieni kanelisuus. Ja eihän tämä olisi ranskalaissiideri jos ei sitä makeuttakin löytyisi: kuivuuden alla on kyllä sokeria tuntuvasti, ja se kerrostuu hampaisiin niin että Ummikot istuvat tässä kuuntelemassa kun ne sulavat. Tämä vaikka siiderissä ei todellakaan ole liikaa sokeria, vain 2.4g per 10oml siideriä. Siiderin maku ei ole täysin tasapainossa, se nojaa hiukan liian vahvasti happamuuteen päin, mutta kyllä tämä peittoaa ylivoimaisesti suurimman osan maitokauppasiidereistä, muutamaa brittisiideripoikkeusta lukuun ottamatta. Runko kärsii yksioikoisuudesta ja sen tuomasta lievästä tylsyydestä, pieni monimuotoisuus rungossa ei olisi pahasta.

Pirkan Cidre Brut on melko positiivinen tapaus, vaikka ranskalaissiiderinä se ei suinkaan ole kärkikastia. On hienoa, että Kesko on tuonut maanlaajuiseen jakeluun omalla merkillään oikean aidon siiderin – ehkäpä siideribuumi tosiaan on nurkan takana, kuten eräät ovat ounastelleet? Kyllä tätä kelpaa toistekin juoda.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s