Ye Olde English

wp_20161028_003

C&C International, Englanti. Puolikuiva omenasiideri, 4.5%. Tölkki, 0.5l.

Pitkästä aikaa siideriä arvioitavana. Lähimarkettimme hyllyyn oli ilmestynyt tätä siideriä, jota ei aikaisemmin ole Suomessa näkynyt, joten testattavahan se oli. Tölkkiin on melko epämääräisesti ilmoitettu valmistaja, mutta ilmeisesti C&C International on yhtä kuin Magners, tai ainakin Magnersin omistaja, ja valmistaja joko Gaymer Cider Company tai Shepton Mallet Cider Mill – ensiksimainittu Untappdin mukaan ja jälkimmäinen siiderin kotisivujen mukaan.

Noh, väliäkö tuolla kuka tämän on tehnyt, makuhan se olennainen juttu on.

Ye Olde English pitää kaataessa semmoista sihinää, ettei tarvitse arvuutella onko kyseessä reilusti hapotettu siideri. Täysin läpinäkyvä vanha enkkulainen on väriltään kalpean, syksyisen kullankeltainen perussiideri. Tuoksussa on kylmää kirpakkuutta ja valkoviinimäistä terää. Mukana olevasta makeudesta huolimatta tuoksu menee selvästi kuivalle alueelle, jopa yksipuolisuuteen asti.

Siiderin valmistukseen on käytetty siideriomenoiden ohella makeampia jälkiruokaomenoita, ja jos kirpeä kuivuus oli tuoksussa SE juttu, nousee maussa selkeimmin esiin tasapainoinen mutta ehkä hivenen keinotekoisen sokeroitu makeus. Kuivuuttakin löytyy, tehden makukokonaisuudesta puolikuivan; sen verran vahvaa kuivuus on, ettei tarvitse miettiäkään että menisikö puolimakeiden piiriin. Siiderin omenaisuus on vahamaista, jopa kuivahtaneen sellaista, mutta myös jälkiruokamaisen makeaa omenaisuutta löytyy. Hyvässä tasapainossa melko kevyt Ye Olde English on, ja aidon siiderin makuinen, mutta pirun tylsä ja geneerinen brittisiideri on kyseessä. Aidosti hyvien rinnalla tämä kalpenee kuin albiino kloriittipesussa, mutta toisaalta: kuinka monta aidosti hyvää brittisiideriä saa lähimmän K-kaupan hyllystä? No niinpä, korkeintaan yksi tai kaksi. Tässä mielessä Ye Olde English ei ole lainkaan hassumpi lisä tarjontaan, vaikka onkin se tusinan kolmastoista summasiideri.

Maitokauppasiideriltä ei suuria uskalla odottaa erinäisten syiden takia, eikä Ye Olde English kovin suuria juttuja tarjoilekaan. Se on kuitenkin ihan perushyvä, helppo perusbrittisiideri ja sellaisena ansaitsee paikkansa maitokaupan siiderihyllyssä limusiiderien ja Bulmersin kökköjen vieressä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s