American Imperial Porter

aviary-image-1529610170446

Stadin Panimo, Suomi. Imperial Porter, 9.5%. Pullo, 0.33l.

Mikä on porterin ja stoutin ero? Ottaen huomioon että stoutin alkuperäinen nimi oli ”stout porter”, tuntuu imperial porter terminä hiukan turhalta – eikös semmoinen silloin olisi määritelmällisesti ”tanakka porter” – eli ”stout porter” lontooksi? Toisaalta, kun esim. Fuller’sin mainio London Black Cab Stout on kevyempi kuin saman panimon vähintään yhtä mainio London Porter, ei stoutin määritelmä vahvana porterina yksinkertaisesti päde. Vaan mikä se näiden tarkka ero sitten on? Myönnämme, ettemme osaa sanoa. Ei sillä niin väliä.

Väriltään pikimusta Stapan American Imperial Porter kaatuu lasiin hyvin niukasti vaahdoten – kuohkea kerros on millien luokkaa, ja katoaa nopeasti jättäen vain hiuksenhienon kerroksen oluen pinnalle. Öljyisän paksun oloinen olut tuoksuu kylmän humalaiselta, lakritsiselta, paahtuneelta, kylmältä tummapaahtokahvilta ja vähän mustaviinimarjaiselta. No, sanotaan nyt se mitä ajattelemme: tuoksuu vähän Siperialta. Eikä siinä mitään hävettävää ole, onhan Siperia hyvin todennäköisesti Suomen paras olut. Ihan yhtä hyvältä tämä ei tuoksu, mutta hyvältä silti.

Makua on helppo lähteä avaamaan vertailemalla sitäkin Siperiaan, sillä samaa nurkkakuntaa tämä on. Siperiaan verrattuna tämä on viinaisampi, lakritsisempi, suklaisempi, viinaisuutta lukuun ottamatta pehmeämpi ja hapokkaampi. Mustaviinimarjaisuus ja syksyisän kalsea humalaisuus tuovat mukavia sivujuonteita muuten painavaan makuun. Kyllä tämä ehdottomasti on hyvä ja jopa loistava olut, mutta ei Siperian voittaja kuitenkaan.

Viime aikoina jostain syystä vähän vähemmän näkyvyyttä osakseen saanut Stadin Panimo on yleensä tehnyt hyviä oluita tyylistä riippumatta, ja American Imperial Porter on laadukas lisä laadukkaan panimon olutvalikoimaan. Kovin omaperäinen olut tämä ei ole, mutta kyllä Suomeen Siperian rinnalle toinen hyvä, vahva ja tuntuvasti humaloitu porter mahtuu.

Mainittakoon myös, että tämän oluen ja arvion toi teille uudistunut alkoholilaki – pullo nimittäin ostettiin Stadin Panimon panimoravintolasta. Kehitys kehittyy, sano.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s