Talveöö

nor

Pohjala, Viro. Baltic porter, 9%. Pullo, 0.33l.

Tummien kohdalla käytännössä aina yhtä mainio Pohjala ei ole hetkeen ollut arvioitavana blogissa. Tämä Talveöö-pullo on kuitenkin ollut jo pitkään kaapissa kypsymässä, odottamassa otollista aikaa. Nyt kun parasta ennen -päiväys meni jo elokuussa, tuntui hyvältä ajankohdalta poimia Talveöö syysyötä lämmittämään.

Lasiin pikimusta olut kaatuu niukasti vaahdoten suklaisen tummaa vaahtoa josta ei jää pysyväiskerrosta, mutta sitäkin äänekkäämmin poreillen – poreilukin tosin nopeasti asettuu tasolle ”eioo”. Talveöön valmistuksessa on käytetty kookosta, vaniljaa ja kardemummaa, joista kahta ensimmäistä löytää tuhdin tummasta tuoksusta helposti. Vanilja antaa oluelle bourbonmaisia piirteitä, kun taas kookos tuo melkeinpä minttumaista raikkautta. Oikein oiva, tuhti tuoksu.

Hyvin paksun suutuntuman omaavassa Talveöössä kookos ja vanilja myös maistuvat tuntuvasti mutteivät liikaa. Kardemummaa ei ihan hirveästi mausta löydy, ehkä ripaus jälkimaussa. Muuten olut on alkoholisen vahva, maltaisen makean tumma, bourbonmaisen vaniljainen, raskas ja voimakas. Melko tyypillinen Pohjalan vahva tumma, mikä on vain ja ainoastaan kehu. Jotenkin tuntuu että bourbonmainen vanilja ja kookos ovat melkeinpä tavaramerkkejä Pohjalalle, ja näitä makuja löytää monesta heidän tummastaan – mikä ei haittaa, koska Pohjala osaa tämän.

Kaiken kaikkiaan Talveöö on erittäin laadukas, vahva balttiportteri joka ei kuitenkaan yllä aivan Pohjalan kärkijoukkoon. Useimpien muiden panimoiden mittapuulla kyse on kuitenkin todella vahvasta oluesta. Todellakin lämmikettä pimeneviin syys- ja talvi-iltoihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s