James Savuolut

on

result_1564775002087

Koskipanimo, Suomi. Savuolut, 5.2%. Pullo, 0.33l.

Viimeinen kesälomalla Plevnasta ostettu olut, entuudestaan tuttu James-savuolut. Tämä olut, kuten moni muukin Plevnan/Koskipanimon ”klassikoista” on saanut nimensä Finlaysonin alueen historiasta, jossa panimoravintola sijaitsee. James on itse THE Mr. Finlayson, mies joka perusti kuuluisan tehtaan. Liekö ollut höyrypää kun sai savuoluen nimikko-oluekseen?

Lasiin James kaatuu niukasti vaahdoten. Pysyväiskerros on ohut halo lasin reunalla. Väriltään olut on tumma, tervaisen ruskea ja vähän punertava. Sameaksi olutta ei voi sanoa… mutta ehkä savuiseksi? Tuoksu ainakin on. Kyllähän tämä selkeästi vie ajatukset sinne savuoluiden mekkaan eli Bambergiin. Hiukan pekonista, rasvaista ja hyvin kuivan savuista tämä on. Mallikas tuoksu, jonka tervainen juonne on varsin sopiva suomalaiselle savuoluelle.

Hapokkaan suutuntuman alta paljastuu ehkä aavistuksen kevyt mutta aivan pätevä savuolut, jossa sisupastillimaisen tervaiset sävyt tekevät pesäeroa Bambergin klassikkotyyliin. Muuten tässä on kaikki klassisen saksalaistyyppisen, hiukan tummemman savulagerin ominaispiirteet: savua, kuivaa nahkaa ja makeaa mallasta. Tämä ei maistu siltä, että olisi lähdetty yrittämään mitään radikaalia uutta, vaan tekemään pätevä perusversio klassisesta tyylistä. Sellaisena James on oikein hyvä esimerkki kotimaisesta oluenpanotaidosta.

Ei Jamesilla tosiaan ihan Bambergiin asti lähdetä lesoomaan, mutta ihan mallikas savuolut tämä kuitenkin on. Jos Plevnan Pils heittikin epäilyksen varjon, niin wanha cunnon James pesee sen pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s