Keisari 66

on

WP_20140525_001

Nokian Panimo, Suomi. American Pale Ale, 4.2%. Tölkki, 0.5l.

Founder’sin All Day IPAa googletellessa sattui muutamassakin olutblogissa vastaan vertailu kotimaiseen Keisari 66-olueeseen, joten koska All Day IPA saavutti suuren suosion molemmilla, oli tämäkin testattava hetimiten. Se siitä johdannosta, oluen kimppuun…

Olut kaatuu tölkistä tuoppiin n. sentin paksuisen vaahtokerroksen kera, joka jättää pinnalle pientä röpelöä mutta haihtuu kuitenkin liki kokonaan. Väri on rusehtava, meripihkainen mutta silti aavistuksen kalpea, enemmän oranssi kuin punainen, mahongin sijasta appelsiinia. Tuopissa olut ei ole täysin läpinäkyvä, mutta onhan niitä sameampiakin tullut juotua. Tuoksu on hiivainen, ja ensi alkuun se peittääkin kaiken muun alleen. Humalaa ja hedelmäisyyttä rupeaa kuitenkin nopeasti puskemaan esiin hiivan alta, lievää appelsiinimaisuutta ja sitrushedelmäisyyttä voi aistia. Haju pysyy kuitenkin koko ajan melko hentona, sellaisena jota joutuu vähän etsimään nenällä ennen kuin sen löytää.

Humala maistuu oluessa selvästi, mutta pakkaa sekoittaa myöskin maussa voimakkaana esillä oleva hiivaisuus. Tämän takia humala on melko tunkkaista sorttia. Samaisesta syystä suutuntuma on melko napakka, ja vaikkei maku ole erityisen voimakas tai päälle hyökyvä, ei se myöskään ole vetinen. Voisikin kenties sanoa että maku on melko mieto ja kevyt, mutta hyvin tasapainossa. Hiivan takia Keisari 66 tuo myös ehkä aavistuksen verran liikaa mieleen markettilagerit, mikä, kuten meidän olemattomat lukijamme jo tietänevät, on mielestämme negatiivinen seikka – ei kuitenkaan liikaa, kakistelematta Keisari 66 menee kurkusta alas.

Vähän ajan kuluttua tunkkaisuus maussa rupeaa hiukan hälvenemään ja paljastaa maussakin hedelmäisen aspektin ja hyvin etäisesti simamaisen luonteen, mikä lienee hiivan ja maun sitrushedelmien ansiota. Hedelmäisyys tuntuu vähän tulevan ja menevän, riippuen todella paljon siitä mihin kohtaan suussa olut osuu, tai kenties ihan vaan tähtien asennosta – ja välillä taas hiivaisuus puskee päälle todella voimakkaasti. Sitrushedelmien ohella jo mainittu hapan appelsiinimaisuuskin tuntuu, etenkin heti kulauksen sujahdettua kurkusta alas tuntuu appelsiininkuoren makua.

Onhan tämä nyt ihan hemmetin kaukana loistavasta All Day Ipasta etenkin laadun puolesta, mutta myös maun: hiivaisuus tekee oluesta eri tavalla tunkkaisen eikä yhtä virkistävän; siltikin luonnehtisimme olutta hyvinkin kesäiseksi olueksi, joka olisi varmasti omiaan esim. grillauksen yhteydessä. Ja vaikka ei All Day IPAn tasolle ylletä, on Keisari 66 kuitenkin aivan mainio, helpohkosti juotava pale ale. Voisimme kuitenkin kuvitella että on olemassa tilanteita jolloin hiivainen kuivuus rupeaisi tökkimään liikaa.

”Käsintehty aromikas pintahiivaolut”, sanoo tölkki. Nojaa, erityisen aromikkaaksi me emme tätä kuitenkaan ehkä kutsuisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s