Young’s Double Chocolate Stout

WP_20140530_023

Wells & Young’s Brewing Co., Englanti. Stout, 5.2%. Pullo, 0.5l.

Young’s Double Chocolate Stout on juoma joka on jo muutamaan otteeseen tullut todettua hyväksi, niin hitaasti nautiskellen kotona illan ainoana oluena kuin grillailun ohessa, ja myös baarissa bändejä katsoessa. Ehdottomasti voi sanoa että tässä on yksi niistä oluista, joka on hyvin korkealla molempien suosikkilistalla. Oluen nätti, kevyen mokkamainen vaahto on kuin kruunu kauniin suklaantumman oluen päällä. Vaahtoa tulee melko paljon, muttei ihan huimia määriä, ja se on melko kestävää sorttia joka myös jättää reilusti pitsiä lasin reunalle. Young’s Double Chocolate Stout on yksi parhaimman tuoksun omaavista oluista, mihin olemme tähän mennessä törmänneet. Erittäin täyteläinen, samalla suklainen mutta ehdottoman olutmainen tuoksu on liki täydellinen yhdistelmä tummuutta, makeutta, mallasmaisuutta ja kuivuutta. Kaakaota, ehkä kevyttä maitoisuutta, kahvia, paahdettua mallasta, tässä on tosiaan sellainen tuoksu että tekee samalla mieli vain jäädä nuuhkimaan sitä, ja hypätä itse juomiseen mahdollisimman nopeasti.

Suutuntuma on silkkinen, samettisen pehmeä, täyteläinen mutta silti virtaviivaisen solakka. Tässä ei ole erittäin tummien, melkein poroksi palaneiden paahdettujen stoutien paksuutta, vaan suklainen luonne tekee oluesta yllättävän kevyen stoutiksi olematta silti lainkaan vetinen. Maussa huomaa ensimmäiseksi suklaisen, maitoisan makeuden jonka alla piilottelee humalainen karvas kuivuus, ja joka painii tummapaahdetun kahvin maun kanssa. Humala on läsnä voimakkaimmin jälkimaussa, jossa on myös suklaata, kun taas itse rungossa suklaa ja ehkä hivenen Guinnessmäinen pehmeä stoutmaku dominoivat, mutta humalan karvaus on aistittavissa. Kahvimainen kuivuus ja tummuus on sopivan pienenevässä roolissa: aluksi vahvempana, heikentyen koko ajan kun maku kehittyy loppuaan kohden. Muutenkin maku kehittyy erittäin hienosti rungon mallasmaisesta, suklaisesta tummuudesta jälkimaun kuivuuteen: tässä maut soljuvat luontevasti ja saumattomasti toisiinsa, päinvastoin kuin jossain oluissa, joissa rungon ja jälkimaun välillä tuntuu olevan melko voimakas kontrasti. Voimakas kontrasti ei tee oluesta huonoa, ei laisinkaan, mutta Young’s Double Chocolate Stout tekee transition pehmeydestä suvereenisti suuren vahvuuden. Aivan viimeiseksi suuhun jää samanlaista kuivuutta, kuin olisi syönyt todella, todella tummaa suklaata.

Young’s Double Chocolate Stout pysyy yhä huippukokemuksena, jonka maku on samalla monipuolinen ja silti melko helposti nautittava. Tämä on olut jota voi juoda sekä kokemukseen keskittyen ja mausta nauttien, että seurustelujuomana siten, että keskittyy muuhunkin kuin ns. olennaiseen eli olueeseen. Ehdottomasti Alkon olutvalikoiman helmiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s