Fursty Ferret

WP_20140830_009

Badger, Englanti. Amber Ale, 4.4%. Pullo, 0.5l.

Joku viisas jossain sanoi, että mitä hienompi tarina pullon kyljessä on, sitä kehnompi juoma tuppaa olemaan. Dorsetilaisen Badgerin Fursty Ferret-amber alen kyljessä on aikamoinen tarina, joten eiköhän katsota vahvistaako tämä teorian todeksi…

Alku ei ainakaan hyvää lupaile. Oluthan on hapokkaampi kuin keskiverto makea brittisiideri. Vaahtoa on melko minimaalisesti, ja sekin vähä katoaa hyvin nopeasti, jättäen runsaasti poreilevan, aavistuksen samean, meripihkan ja oikeastaan aika nätin värisen oluen tuoppiin kuplimaan. Tuoksu tuo mieleen ginger alet, mutta siinä on myös kevyesti makeaa mallasta, aavistus humalaa kun sitä nenällään etsii, sekä yleistä mausteisuutta. Hiukan myös toffeista, tahmaista makeutta tuoksussa on. Tuoksu on periaatteessa ihan miellyttävä, mutta melko hauras ja ohut. Vaikea sanoa lupaileeko tuoksu jotain, ja jos lupailee niin mitä.

Periaatteessa Fursty Ferret on aika pitkälti samanlainen kuin tyypillinen brittiläinen ale, eli melko virkistävä, mutta raikkautta sumentaa aavistuksen samea, kuiva hiivaisuus. Erikoista on maussa oleva makea, siirappimainen, hiukan ginger alemäinen, jopa jouluisa maustekimara ja mehukas mandariini. Karamellimaisesta oluesta on vaikea erottaa erityisen maltaisia tai humalaisia sävyjä, pikemminkin mausteisuuden alla on ihan toimiva mutta melko mitäänsanomaton pohja b-luokan alea, jonka mallas ja humala ovat äärimmäisen kasvottomia. Inkivääriolutmainen mausteisuus on nimenomaan tämän oluen ”se juttu”, jonka avulla olut myy itseään. Mausteisuus ei ole epäonnistunutta, ja koska pohjalla on kuitenkin ns. oikean alen maku, on Fursty Ferretin makujen tulos olut, joka on jossain inkiväärioluen ja perinteisen alen välillä. Luulisimme kuitenkin että perinteisen alejen nimeen vannovat eivät välttämättä lämpene tälle.

Fursty Ferret on juotava, jopa kohtalaisen hyvin maistuva olut, mutta sitä vaivaa tietty markettimaisuus, jonka takia sen yritys luoda omaa luonnetta latistuu jotenkin aavistuksen lässähtäneeksi. Vaikka olut ei ole suoranaisesti vetinen, on se kuitenkin melko ohut ja hento maultaan, mikä ei sovi oluelle. Toisaalta Badger ehkä sortuu kikkailuun hiukan, nimittäin tekemällä ns. erilaisen oluen ovat he ikävä kyllä uhranneet melkeinpä liikaa siitä, mikä tekee ns. konventionaalisesta alesta niin hyvän.

Fursty Ferretin perusteella alussa esitetty teoria on siis Schrödingermäisesti sekä totta että valetta. Olut on kyllä hyvän makuinen, mutta silti tekisi mieli sanoa että se on huono olut, samalla tavalla kuin jotkut pahan makuiset oluet ovat silti hyviä oluita. Fursty Ferret oli myös kahden miehen (joista toinen on nainen) triumviraattiamme hiukan jakava olut: Ummikko M ei teilaa olutta mutta ei myöskään näe juovansa sitä toiste, kun taas inkiväärioluiden ystävä Ummikko N voisi hyvinkin kuvitella juovansa tätä toiste.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s