Wandle

WP_20140912_003

Sambrook’s Brewery, Englanti. Bitter, 4.2%. Pullo, 0.5l.

Jostain kumman syystä aikaisemmin kohtalaisen hyvin varustettu S-Markettimme oluthyllyt aiheuttivat tänään karvaan pettymyksen, kun tarjonta olikin heikentynyt huomattavasti. Liekö syksy asialla, vähentyykö kysyntä silloin, vai onko joku herkkusuu vain hamstrannut kaiken oluen? Tai ehkäpä, kauhistuksien kauhistus, S-Markettimme on päättänyt että kyllä se Karhu ennenkin kelpasi, kelvatkoon jatkossakin…

Noh, oli miten oli, melko mielikuvitusköyhällä labelilla varustettu Sambrook’s Breweryn Wandle-bitter sieltä kuitenkin löytyi. Tämä yllättävänkin samea bitter ei pahemmin vaahdonnut, mutta pinnalle jäi pientä IPA-maista vaahdonjäännettä. Väriltään se on samean pihkanvärinen, aavistuksen kermaakin sävystä löytyy, hivenen vehnäolutmaisellakin tavalla paljolti kiitos sameuden. Tuoksu on aika mieto, yllätyksetön brittialen tai -bitterin tuoksu, jossa on makeaa mallasta aavistuksen kotikaljamaisella tavalla, sekä ohuelti hivenen puumaista humalaa.

Makua kuvailevat osuvasti kaksi sanaa: vetinen, tylsä. Vetisyyden ohella tässä ei ole mitään, mikä nostaisi Wandlen alempaa keskisarjaa ylemmäksi, ja sielläkin se joutuu melkeinpä kynsin ja hampain taistelemaan ettei jää häntäjoukkoon. Hyvin ennalta-arvattava maku, jossa ensin tuntuu aivan liian kevyttä, hivenen karamellista maltaisuutta, joka sitten kehittyy taas aivan liian mietoon, kuivan puumaiseen humalaan. Jälkimaku on paitsi lyhyt myös heikko, joskin se hiukan voimistuu useamman kulauksen myötä. Aavistuksen mielenkiintoa herättää etäinen, vehnäolutmainen kerman ja banaanin melkeinpä tunkkainen makuvivahde. Tämä on kuitenkin likipitäen ainoa mielenkiintoinen piirre tässä hyvin keskinkertaisessa brittioluessa. Etenkin humaloinnin heikkous verottaa ankarasti pisteitä, sillä ilman sitä tämän anti bitterinä tuntuu harmillisen laihalta.

Wandle on hyvin tyypillinen markettiolut: maun perusteella suurta näkemystä vailla tehty rivisolttu, joka ajaa asiansa, joskin hiukan laihasti, mutta ei millään muotoa herätä suuria tunteita sen paremmin puolesta kuin vastaankaan. Sambrook’s Brewery on kuitenkin melko nuori panimo, perustettu vasta 2008, ja tämä on heidän ensimmäinen oluensa, joten ensimmäiseksi yritelmäksi ei kuitenkaan täysin toivoton tapaus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s