Fuller’s Old Winter Ale

WP_20141121_001
Fuller Smith & Turner, Englanti. Ale, 5.3%. Pullo, 0.5l.

Sopivasti tänään, jolloin tuli talven ensimmäinen lumisade tänne etelään, päätimme tutustua Alkon talviolutvalikoimista löytyneeseen Fuller’sin tummaan talvialeen. Paikallisen Alkomme talviolutvalikoima oli melko laaja sekä määrällisesti että tyylillisesti, mutta ensi alkuun päätimme pysyttäytyä tutuissa ja hyväksi todetuissa panimoissa, eli Fuller’sin ohella mukaan tarttui Belhavenin olut. Mutta siitä lisää joku toinen kerta.

Tumman punaruskea, mahonkisen ja colamaisen värinen olut ei pahemmin vaahdonnut, mitä nyt ohuen ohut epätasainen kerros jää juoman pinnalle. Melko hapokkaasti poreileva juoma tuo ulkonäöltään mieleen erinäiset joululimonadit tummassa, rusehtavassa punaisuudessaan. Tuoksu on aika ehta tumma ale, eli makeaa mallasta, karamellimaisuutta, pähkinäisyyttä (tai pähkinäkrokanttia kenties), ja lisäksi kevyen kevyttä mausteisuutta. Tuoksussa ei humalaa ole erityisemmin aistittavissa. Lämmetessään Old Winter Alen tuoksun makeus vain korostuu, ja se rupeaa tuoksumaan suorastaan tahmean ja sitkeän toffeemaiselta, juuri sellaisella brittitoffeen tavalla.

Olut on melko kevyttä ulkonäköään tuhdimpi. Selkeästi tulee mieleen Fuller’sin perinteisemmät alet, esim. London Pride, mutta luonnollisesti tummempana ja siten reilusti tuhdimpana. Maussakin on pähkinää, siinäkin nougat-pähkinäkrokanttimaisen makealla tavalla josta voi aistia myös em. toffeemaisia nuotteja, mutta myös colamaista hiukan jähmeää makeutta ja, vaikkei sitä tuoksusta aisti, humalaa. Old Winter Alen humalointi on hillittyä ja maltillista, mutta silti olennainen osa makua, joka antaa pähkinäiselle maulle potkua puisella, kuivalla karvaudellan, ja joka oikeastaan melkein kokonaan vastaa jälkimausta, joka ajan myötä kehittyy melko vahvan puumaiseksi, jopa aavistuksen hiivaiseksi kuivuudeksi. Maussa lievän imelä makeus ja teräväkin kuivuus ovat hyvässä tasapainossa, tehden Old Winter Alesta hyvän alen, joskin se on Fuller’sille melko tyypilliseen tapaan aika tavanomainen ja konservatiivinen, eli mullistavaa makukokemusta Old Winter Ale ei laadukkuudestaan huolimatta tarjoa.

Fuller’s pysyy tyylilleen uskollisena: varman päälle pelaava, konservatiivinen mutta laadukas Old Winter Ale on kaikin puolin hyvä olut, joka vaikuttaa siltä että sitä voisi hyvinkin nauttia tuopillisen talvi-iltana päivän askareiden jälkeen vaikkei ole mikään maailman eriskummallisin tai ainutlaatuisin olut. Ennakko-odotuksia meillä ei pahemmin ollut, itse asiassa arvelimme että Old Winter Ale saattaisi pikemminkin olla samaa kastia kuin ne muutamat pettymyksen tuottaneet Fuller’sit eli Chiswick Bitter ja Wild River, mutta se on näitä selkeästi parempi ja siten, vaikka Fuller’sin mittapuulla onkin vain keskikastia, pienoinen positiivinen yllätys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s