Scottish Oat Stout

WP_20141122_003
Belhaven Brewery, Skotlanti. Oatmeal stout, 7%. Pullo, 0.33l.

Tämä Belhavenin olut kuuluu etiketin mukaan panimon erikoisoluiden sarjaan. Varsinaisesti se ei ole talviolueksi tarkoitettu, tai ainakaan mikään ei viittaa tähän etiketissä, mutta Alkon talviolutvalikoimasta tämä tuli poimittua. Belhavenin Black ja Scottish Stout ovat molemmat olleet mieluisia, joten emme odota tältä sen vähempää.

Paksun tervaisa ja öljyisä olut ei juurikaan vaahtoa lasiin kaadettaessa, sen vähän ollessa tummahkoa ja nopeasto katoavaa. Väriltään olut on musta, kuinkas muutenkaan. Valoakaan vasten siitä ei ole aistittavissa juurikaan punan sävyjä, vaan tämä on musta kuin sielusi mustuuden mustin yö. Mikä on melko musta, muuten. Tuoksussa on kahvimaisia ja suklaisia sävyjä hiukan London Portermaiseen tyyliin, mutta lisäksi tuhti annos luonnonlakritsia, eritoten melassia, ja alkoholikin tuoksuu selkeästi läpi. Tujaus pippurisuuttakin eksyy nenään tuoksutellessa, hiukan kuin Turkinpippurin Firewoodissa. Makeuttakin on. Melko kevyt mutta helposti löydettävä humala tuoksussa tukee edellämainittua pippurisuutta.

Lievästä hapokkuudesta ja suutuntuman paksuudesta huolimatta maku on melko pehmeä ja yllättävän kevyt. Runsaan tuoksun jälkeen maun helppous on pienoinen shokki, itse asiassa melkeinpä pettymys. Jälkimakuun kehittyy miellyttävää lakritsimaisuutta, joka tuntuu suussa pitkään: makeuden ja suolaisuuden yhdistelmä toimii hyvin jopa hennoksi luonnehdittavan humaloinnin kanssa. Maun runko on hyvin ohut, lähinnä siinä aistii kevyttä suolaisuutta muodottoman makeuden alla, muttei hirveästi paahdetun sävyjä, eikä muutakaan mitä yleensä yhdistää tummiin aleihin. Alkoholi puskee myös vähän läpi, muttei häiritse pahemmin.

Ennakko-odotuksiin nähden Scottish Oat Stout on ikävä kyllä aikamoinen pettymys: sen maku on täysin muodoton ja abstrakti keveydensä ohella, ja tämän takia mausta puuttuu myös luonne sekä potku. Loppujen lopuksi harmillisen mitäänsanomaton olut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s