Stadin Red Ale

WP_20141128_011
Stadin Panimo, Suomi. American Red Ale, 5.6%. Pullo, 0.33l.

28.11.2014 tulee olemaan päivä josta tulevaisuudessa kirjoitetaan historiankirjoissa, tai ehkä yhteiskuntaopin kirjoissa, tai jossain kirjoissa nyt ainakin. Ei ehkä Akkarissa. Kyllä vain: tänään Ummikot joivat Stadin Panimon Stadin Red Ale-olutta! Soittakaa torvia, soittakaa taksi, soittakaa Paranoid! Ai mitkä homot? Niin siis, tänään tasa-arvoinen avioliittolaki otti ison harppauksen eteenpäin, ja me täällä Umpitunnelilandiassa olemme sitä mieltä että tämä on hyvä. Juhlistakaamme sitä oluella.

Nätisti, hiukan kerman värisenä ja kohtalaisen runsaasti vaahtoava olut on väriltään tumman kuparinen, tai oikeastaan jossain kuparin ja mahongin välimaastossa. Olut poreilee kohtalaisesti, jopa vähän ääntä pitäen, eikä vaahto laskedu kokonaan. Se jättää myös pientä röpelöä lasin sekä juoman pintaan. Tuoksu on todella hedelmäinen, appelsiininen ja mandariininen, ja siinä on hiukan APA-tyylistä humalointia, hedelmäisyyden alla on kevyitä mutta selkeitä sitruksen ja greipin sävyjä. Alla on kevyesti makean karamellista mallasta, mutta sitä joutuu kyllä vähän aikaa etsimään nenällään. Kiva tuoksu, vai pitäisikö sanoa fantsu? Kevyen ja raikkaan oloinen olut siis, painotus sanalla raikas, ja jo etiketissä painotetaan että tässä on käytetty amerikkalaisia humalalajikkeita.

Suussa maistuu eka kuivan greippinen humala, joka vaihtuu miellyttävän kevyeeseen ja raikkaaseen, melkeinpä trooppiseen hedelmäisyyteen – appelsiinia ja mandariinia enemmän tulee mieleen mango, papaija, ananas ja sen tyyliset hedelmät. Trooppinen hedelmäisyys on tässä oluessa melko nopeasti katoava luonnonvara, joka tekee sopuisasti tilaa jälkimaulle, joka on humalaisen greippinen ja melko pitkään kestävä, muttei erityisen karvas, vaikka sitäkin siinä toki on. Jälkimaku on sekin miellyttävän mieto mutta silti maistuva – tämän oluen kohdalla ei vetisyydestä voi puhua! Kevyt se kylläkin on, mutta tämän oluen kohdalla keveus toimii. Maku tuo mieleen esim. Jaipur IPA:n, session IPA:n tai APA:n. Mallasprofiili on hyvin kevyt, se jää oikeastaan kokonaan humalan jalkoihin… ehkä pienenpienen aavistuksen makeaa mallasta voi maistaa. Tai en tiiä.

Aikaisemmin maistamamme Stadin Panimon oluet eivät oikein ole sopineet pirtaamme, mutta tämä olut yksinään pelastaa paljon, se on nimittäin melko erinomainen keveydessään ja hedelmäisessä humalaisuudessaan. Näin kevyt ja raikas juoma olisi varmaan omiaan kesän terassikeleille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s