Weltenburger Kloster Barock Dunkel

WP_20141129_009
Weltenburger Kloster, Saksa. Dunkel, 4.7%. Pullo, 0.5l.

Weltenburger Klosteria olemme nähneet kutsuttavan maailman vanhimmaksi panimoksi, ja että pullon etikettiin kirjoitettu ”seit 1050” (eli ”vuodesta 1050”) ei ole sanahelinää tai kikkailua, vaan että sama luostari on yhtäjaksoisesti valmistanut olutta ilmoitetusta vuosiluvusta lähtien. Huh, vaikea käsittää että tuopissa on siis osanen melkein tuhatvuotista panimohistoriaa! Melkeinpä hiljaiseksi vetää.

Tumman colamainen olut kaatuu lasiin kohtalaisesti vaahdoten, mutta vaahto laskee nopeasti jättäen vain pientä röpelöä pinnalle. Väri on tosiaan colamainen, valoa vasten mahonkisen punertava. Tuoksu on mallaslimppumaisen leipäisä, hiukan mämminenkin makeaan kallellaan olevassa maltaisuudessaan. Tuoksussa on tuntuva palaneen tai paahtuneen sävy leipäisyydessä, ja outoa kyllä, vähän laskiämpärimäinen tuoksu joka totta puhuen hämmentää – tuo sävy ei ole paha, kuten voisi ehkä luulla, muttei se kyllä aivan hyväkään ole. Ajan myötä tuoksuun kehittyy vahvaa kaali- ja/tai lanttulaatikon pistävää tuoksua. Hämmentävää, erittäin hämmentävää. Tulee muuten vähän mieleen eräät Laitilan tuotteet tuoksusta.

Maku on yllättävän jyrkkä kiitos hapokkuuden, paahtuneisuuden ja pinnan alla lymyilevän kevyehkön mutta silti huomioon otettavan humalan. Maku on paitsi jyrkkä myös melko lyhyt: se tulee suuhun rumpuja päristellen, mekastelee siellä hetken terävän paahteisena mutta ikävä kyllä myös aavistuksen onttona, ja tipahtaa sitten jyrkänteeltä alas yhtä äkkiä kuin tulikin. Jäljelle jää vain kevyt ja vähän laimea humalainen kuivuus suuhun. Maussa ei hirveästi äksöniä ole, paahteisuuden alla ei tunnu olevan paljon mitään, ja muutenkaan olut ei oikein onnistu herättämään tunteita suuntaan tahi toiseen. Se on helppo juoda, mutta siinäpä oikeastaan se: ei se erityisen hyvänmakuinen ole eikä etenkään kovin mielenkiintoinen, muttei myöskään paha. Tylsä ja tavanomainen sopivat kuin nakutettu. Ei tämä mikään kultamitaliolut meistä ole, kuten etiketissä mainitaan.

Olkoonkin pala historiaa, mutta ei Weltenburger Klosterin tumma kovin korkealle yllä. Historian siipien havinaa Barock Dunkelista ei löydy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s