Wychwood Imperial Red

WP_20141220_007
Wychwood Brewery, Englanti. Ruby ale, 4.7%. Pullo, 0.5l.

Wychwoodin tuotteet erottuvat muiden olutpullojen joukosta hienojen etikettiensä ansiosta. Hienoine ja yksityiskohtaisine piirroksineen ne ovat oikeastaan omassa luokassaan (joskin ehkä vähän sarjakuvamaisia), ja kun kaiken lisäksi pullojen sisältökin on yleensä ihan kelpo tavaraa, ei ole valittamisen aihetta. Ruby ale on ummikkojen salattu rakkaus, ainakin jos tulee sellainen oikeasti hyvä ruby ale vastaan, mutta harmillisen harvoin näin käy. Josko noitametsästä sellainen löytyisi?

Väriltään Imperial Red on kauniin ja syvän punertavan ruskea, täynnä mahonkia ja pronssia. Se ei ylen paljon vaahtoa, kaataessa muodostuu parin sentin vaahtokukka joka haihtuu melko nopeasti liki kokonaan, jättäen vain pienen hyvin alemaisen kerroksen pinnalle. Tuoksussa makea, kolamainen mallas on päällimäisenä, ja sen alla on mantelia sekä vähän Fullersin ESB:n kaltaista puumaista humalaa. Muutenkin olemus on aika lähellä tuota Fullersin extra speciaalia ja vallan mainiota juomaa, vaikka väri onkin aavistuksen tummempi.

Ikävä kyllä Imperial Red on alkuun melko vetinen – jos nimi yrittääkin viitata imperial-oluiden tuhtiuteen, ei maku pysty lunastamaan mielikuvien lupausta. Onneksi vetisyys tuntuu katoavan kun maku saa vähän kerrostua suuhun, ja olut vähän lämpenee, sillä maussa ei muuten ole mitään vikaa, päinvastoin pikemminkin: siinäkin herää mielleyhtymiä ESB:hen, vaikka tarkemmin maisteltaessa Imperial Red on kolamaisella tavalla selkeästi makeampi. Mutta muuten tässä on paljon samaa: makea maltaisuus yhdistyy peribrittiläiseen puumaisen kuivaan humalointiin, ja lopputuloksena on virkistävä, helposti juotava ale. Ajan myötä puumaisuuden ohelle tulee pientä hiivaisuutta, ja makea maltaisuus saa aavistuksen pähkinäisen sävyn. Myös kevyesti tummille vehnäoluille tyypillistä ylikypsää banaanimaisuutta mausta löytyy, mutta tosiaan melko kevyesti. Muistikuvat ovat hatarat, mutta muistelemme että Wychwoodin Hobgoblin oli samantapainen mutta hiukan maistuvampi ja maultaan tukevampi olut – kenties tämä on tarkoitettu kevytversioksi ko. oluesta?

Harmi että olut on aavistuksen vetinen, tai ehkä pikemminkin ihan piirun verran ohut, muuten se voisi olla jopa loistava ruby ale. Nyt se jää ihan vähän tuosta, sillä vaikka onkin ohuenpuoleinen on Imperial Red muuten oikein mainio tapaus. Tästä yhdestä viastaan huolimatta Wychwoodin Imperial Red on oiva markettivastine Fullersin ESB:lle. Ja muutenkin markettitasolla Wychwood on kärkikastia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s