Nøgne Ø Havrestout

WP_20141223_049
Nøgne Ø, Norja. Kaurastout, 4.5%. Pullo, 0.5l.

Nøgne Ø – tästä eteenpäin Nogne O – tuli tutuksi Turun reissun aikana, ja panimon vähäeleisen tyylikkäät pullot ovat pistäneet silmiimme jo aiemmin. Nyt joulun kunniaksi ostimme kaljakaappiin parikin eri tämän norjalaispanimon tummaa olutta, joista tämä kaurastout päätyi ensin Karjupukin uhrialttarille.

Tuoksu on aika perus-kaurastoutmainen eli hapokas, paahteinen, suklainen, kahvinen, maltainen, aavistuksen terävä. Terävä, aavistuksen karrelle palanut paahteisuus on päällimmäinen elementti tuoksussa, voimakkaimmillaan se tuo melkeinpä mieleen palaneen kumin johon sekoittuu aavistus savukalaa. Alta voi aistia myös häiritsevää juureskeittomaista tuoksua. Musta olut ei pahemmin vaahdonnut, ja se vähäkin laski nopeasti mutta oli sentään nätin tummaa. Olut myös poreilee melko hapokkaasti.

Vähemmän yllättäen olut myös on melko hapokas, oikein pistelee kielellä. Maussa yhdistyy makeus ja paahteinen kuivuus alkuun yllättävänkin tasapainoisesti, mutta maun loppua kohden terävän hapokas ja palanut kuivuus ottaa yliotteen. Myös maussa on läsnä aavistus tuoksun juureskeittomaisuutta, mikä ikävä kyllä laskee oluen osakkeiden arvoa. Jälkimaussa on aavistuksen laimeaa mutta miellyttävää mokkakarkkimaista makeutta. Juureskeittomaisuus on onneksi läsnä maussa vain silloin tällöin, ihan joka kulauksella sitä ei maista. Muuten Nogne O:n kaurastout on yllättävänkin hyvä ja tasapainoinen, joskin alhaisen alkoholiprosenttinsa takia aavistuksen ohut olut, jossa maltainen makeus yhdistyy melko mukavasti todella tummapaahteiseen kahviin. Humala ei erityisemmin maistu oluessa, IBUjakin on maltilliset 25, sen tehtävä tuntuu lähinnä olevan paahtuneisuuden terävöittäminen.

Nogne O Havrestout on kaukana täydellisestä, mutta vioistaan huolimatta se on ihan kelpo markettitumma, ja keveydestään huolimatta siinä on tarpeeksi potkua jottei se tunnu väljähtäneeltä tai vetiseltä. Ei se kuitenkaan ihan niin hyvä ole että sitä välttämättä tulisi toiste juotua, etenkin kun Nogne O:n oluet eivät ole ihan siitä halvimmasta päästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s