Iki Beer, Hollanti. Ale/mausteolut, 4.5%. Pullo, 0.33l.
Ummikoista se N:empi kävi työporukalla ulkona syömässä (joo, ei me vaan istuta Ummikkoluolassa olutta juomassa, vaikka joskus tuntuu että se olisi ainoa järkevä tapa kuluttaa aikaa) ja maistoi tätä olutta ruokailun yhteydessä, ja tykkäsi siitä silloin. Kun se sattui silmään lähi-Citymarketin hyllyssä, oli pakko koppasta pari pulloa mukaan ja altistaa se rankalle, armottomalle ja tieteellisen tarkalle Ummikkoproseduurin mukaiselle testille.
Japanilaisen oloiseksi tehty, vihreää teetä sekä Yuzu-sitruunaa sisältävä luomuale ei kuitenkaan ole Japanista kotoisin, vaan erään toisen vihreän aineen suosiosta tunnetusta maasta. Viittaamme marihuanaan, pölvästit. Ja Hollantiin. Japania tämä olut ei tosiaan ole nähnytkään, muuta kuin kenties tekijöidensä hentai-kokoelmien kautta.
Huijausjapanilainen olut kaatuu tuoppiin erittäin sameana ja kalpean keltaisena. Vaahtoa ei pahemmin muodostu ja olut on kohtuuhapokas, sameus tosin peittää suurimman osan poreilusta. Tuoksu tuo itse asiassa mieleen Meksikolaiset bulkkilagerit, Solin ja Coronan ja sen sellaiset, eikä siten vie ajatuksia lainkaan nousevan auringon ja lonkeropornon maahan. Vaikka kysessä onkin ale, on tuoksu tosiaan hyvin lagermainen vahvassa hiivaisuudessaan ja tylsässä, kuivassa tavanomaisuudessaan. Pieni ripaus mausteisuutta ja kevyttä sitruksista kukkaisuutta tässä on, ja tuo viimeksimainittu vie ajatukset Meksikoon. Tuoksu ei Ummikoista M:empää vakuuta (eikä N:empääkään, hän myöntää).
No… onhan tämä aika mitäänsanomaton maultaankin. Ajatukset pyörivät vieläkin Solin ja Coronan luona: kevyt, rapsakan virkistävä ja aavistuksen hiivainen maku on hento, kevyt ja ohut jos nyt ei kuitenkaan vetinen, eikä inspiroi satuilemaan pitkiä tarinoita. Yksinään Iki Yuzu on hyvin tylsä, mitäänsanomaton ja laimea kokemus, mutta raikkaana ja jopa virkistävänä sekä neutraalina oluena se sopii aivan varmasti ruokajuomaksi, etenkin niissä tapauksissa kun oluen maku ei saa olla kilpasilla ruuan maun kanssa (esim. sushin tai miksei myös Meksikolaishenkisen safkan kanssa). Mitään nimenomaan orientaalista tästä oluesta ei oikein löydy, muuta kuin etiketin koukerot.