Imperial Rye Porter

WP_20150130_006

Nøgne Ø, Norja & Terrapin Brewing Co., USA. Ruisporter, 9%. Pullo, 0.5l.

Nøgne Ø – tästä eteenpäin taas kerran Nogne O – on pikkuhiljaa ruvennut kiehtomaan meitä tummaveriköillään. Turussa maistoimme ensi kerran turskanpalvojien maan Nöököönöötä Imperial Stoutin muodossa, ja sen jälkeen olemme uskaltautuneet myös maistamaan kaurastoutia. Kumpikaan ei ole ehkä ihan täysin vienyt mennessään, mutta sen verran hyviä ovat olleet että lisäperehtyminen on paikallaan!

Helposti missaa sen, että tämä olut ei itse asiassa ole vain Nogne O:n tuotos, vaan mukana panemassa on ollut jenkkiläisen Terrapin Brewing Co.:n panimomestari. Meiltäkin tämä meni ohi aluksi, vasta kun oluet oli kaadettu lasiin huomasimme erheemme – mutta kyllähän tämä selkeästi on suurimmaksi osaksi Nogne O, kun etikettikin on Nogne O:n.

Oluen pinnalle muodostuu n. parin sentin tumman mokkainen kerros vaahtoa, joka haihtuu kylläkin melkein kokonaan, mutta jättää sekä lasin että oluen pinnalle selviä jälkiä. Olut on imperial porterille tyypillisesti hyvin tumma, oikeastaan läpinäkymätön ja olemukseltaan muutenkin sekä tuhti että paksu. Tuoksu on leipäisen makeassa maltaisuudessaan kotikaljamainen, ja siinä on selviä tummien paahdettujen kahvipapujen tuoksua. Ripaus lakritsiakin tuntuu nenässä, mutta humalaa ei kyllä tahdo hirveästi löytää, mitä nyt ehkä pienenä, etäisenä kylmyytenä muuten melko pehmeän samettisessa tuoksussa.

Vau.

Nyt tuli vastaan se olut joka täräyttää Nogne O:n liigatasolle. Suussa Imperial Rye Porter on tuhti, täyteläinen, runsas, rehevä sekä ennen kaikkea samettisen kermainen. Rungossa on uuniin unohtunutta mallaslimppua, kotikaljaa ja ripaus lakritsia, jotka soljuvat kauniisti sopivan muttei liian karvaaseen ja pitkään, humalaiseen jälkimakuun. Tummasta makeudesta johtuen humalaprofiili on ehkä hivenen kasvoton, toimien lähinnä kadenssina makean tummalle aarialle, mutta sellaisena on täysin asiansa ajava. Maku on kyllä erittäin tuhti ja väkevä, mutta oluen runsaan kermainen suutuntuma ja samettinen pehmeys onnistuvat esimerkillisen hienosti tasapainottamaan humalan karvauden, ylipaahdetun kahvin tummuuden, ja hapokkaan terävyyden, tehden oluesta makunystyröitä suorastaan hellivän. Ehkä se hellii niitä vähän kovakouraisesti, mutta hellii kuitenkin. Tästä huolimatta olut on kyllä ehta imperiaali: siinä on se yhdeksän volttia alkoholia, jotka antavat reilua tuhtiutta maulle ja jotka polttelevat nielussa tuntuvasti. Siltikin: monessa saman vahvuusluokan oluessa alkoholi maistuu paljon selvemmin läpi, ja nimenomaan huonolla tavalla.

Imperial Rye Porter on ilman muuta paras Nogne O jota on tähän mennessä tullut maisteltua, ja yksinkertaisesti loistava olut, piste. Se on tuhti, täyteläinen, runsas, rehevä ja vahva, muttei silti yliterävä, liian kulmikas tai hyökkäävä. Päinvastoin, makunsa runsauteen ja vahvuuteensa nähden se on suorastaan yllättävän pehmeä olut. Ehdottomasti tulee löytymään tuopeistamme toistekin! Kannattaisi löytyä sinunkin tuopistasi, kuomaseni!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s