Mississippi Beer

WP_20150522_028

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi. Höyryolut, 4.6%. Tölkki, 0.5l.

Alkon alkuvuoden pienpanimokampanjan parhaimmistoa edusti Laitilan yhdessä jenkkiläisen Yalobusha Brewing -panimon kanssa valmistama höyryolut Mississippi Beer (tuleepa mieleemme vitsi Italialaisista tavaamassa tämän osavaltion nimeä). Pian kampanjan jälkeen maitokauppojen hyllyille ilmestyi tölkissä vajaat puoli prosenttia heikompi, markettivahvuinen versio tästä oluesta. Siitä asti on ollut aikomuksena testata tämä kevyempikin versio, mutta ennen tätä ei ehtinyt…

Olemukseltaan olut on vahvemman variantin kaltainen, paitsi että tölkistä kaadettaessa se vaahtosi huomattavasti reilummin kuin pullosta. Muuten olemuksen havainnot pitävät pitkälti kutinsa tämän kohdalla: hiukan vehnäolutmainen kermaisassa sameudessaan. Kun juoman pinnalla vielä oli runsaammin vaahtoa, oli oluen tuoksu hyvin metallinen epämiellyttävällä tavalla, mutta kun vaahto melko nopeasti laski, paljastui sen alta pitkälti samaa tuoksua kuin vahvemmassa variantissa: selkeästi kuivahumaloitua, havuista, muttei ylivoimakasta humalaa, ja sen alla kermaisuutta. Mallas on ehkä vähän puuttuvan osasen roolissa kevyemmän variantin tuoksussa. Passeli tuoksu kuitenkin.

Makukin on hyvin pitkälti sama kuin bodatummassa versiossa. Alkuun voimakkaan kuivaavaa humalaa, joka kehittyy kohti appelsiinimaista kevyen katkeran tunkkaista mehuisuutta. Katajaisuus uupuu. Taustalla on kermaista, vähän tunkkaisen hiivaista maltaisuutta, joka kasvattaa rooliaan maun kehittyessä, antaen jälkimaulle miellyttävän pehmeää tasapainoa: se ikään kuin katkaisee humalalta siivet ja estää sitä peittämästä kaiken muun alleen. Tasapainoisessa jälkimaussa tunkkaisuus korostuu.

Pari kuukautta sitten nautittuun olueeseen on tietty vähän vaikea tehdä kovinkaan syvällisiä vertauksia, mutta muistikuviin (ja edelliseen arvioon) verrattuna markettivahvuinen Mississippi Beer menettää hyvin vähän maustaan, mutta ehkä kuitenkin jotain pientä. Oli miten oli, erot ovat melko vähäpätöiset, tai näin reikäiset muistimme väittävät, ja näin ollen markettivahvuisenakin Mississippi Beer on aivan hyvä olut. Tätä tuntuu myös löytyvän vähän jokaisesta marketista nykyään, joten etenkin köyhimpien valikoimien joukossa tämä on ihan mukava valopilkku.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s