London Pride

WP_20150720_005

Fuller Smith & Turner, Englanti. Bitter, 4.7%. Tölkki, 0.5l.

Siitä onkin jo tovi kun olemme viimeksi perehtyneet Fuller’sin tarjontaan arvion muodossa; edellinen taisi olla Old Winter Ale joulun alla. London Pride on toki vanha tuttu, jota on tullut nautittua useaan otteeseen, mutta arvioon asti se ei ole vielä päätynyt – lähinnä sen takia ettei sitä ainakaan viime aikoina ole löytynyt pullosta, ja mieluiten arvioimme pullo-oluita ihan vain esteettisistä syistä. Pullo kun on kivemman näköinen kuin tölkki, ja kaiken lisäksi istuu paremmin olutpullokokoelmaamme, jonne kelpuutetaan vain harvat ja valitut tölkit. Mutta nyt arviossa siis Lontoon Ylpeys, eräs Fuller’sin tunnetuimmista oluista ja yksi sen lippulaivoista: siinä missä London Porter on liki täydellinen klassinen porter ja ESB kentien kaikista erinomaisin bitter maailmassa, on London Pride mukavan kevyt ja helppo kulutusale, joka ei ihmeellistä makukokemusta edes pyri tarjoamaan, vaan pikemminkin tyytyy olemaan loistava seurusteluolut joka sopii myös ruokailun kylkeen.

Olut kaatuu tuoppiin niukasti vaahdoten, eikä jätä isoa pysyväistä vaahtokukkaa: pieni, epätasainen röpelö jää oluen pinnalle, siinä kaikki. Rauhallinen, hyvin vähän poreileva olut on kauniin tumman oranssi ruskeanpunaisella sävyllä; kirkas, muttei liian kevyen oloinen. Tuoksu on sopivan kevyt, makea toffeemaisella tavalla, mutta mukana on myös aavistus puumaista sävyä. Aavistus soraista pähkinän sävyäkin löytyy tuoksusta, mutta makeus vie tässä.

Maussa pähkinää on enemmän kuin tuoksussa, mutta sen terää taittaa hyvin selkeä makeus ja maun yleinen keveys. London Pride on todellakin kevytversio ESB:stä monella tapaa: maussa on hyvin paljon samaa, mutta siinä missä ESB on täyteläinen ja jopa voimakasmakuinen, on London Pride helppo, kevyt ja nopeasti kurkusta alas sujahtava. Keveyttä ja helppoutta ei pidä sekoittaa vetisyyteen, ohuuteen tai tasapaksuuteen, sillä keveästä helppoudestaan huolimatta London Pride on kyllä erittäin maistuva ja maukas olut, mutta itsetarkoituksellisesti se ei ole siitä moniulotteisimmasta päästä vaan pikemminkin pyrkii tarjoamaan virtaviivaisen virkistävän makukokemuksen. Pähkinän maun ohella jo mainittu makeus – maltainen sellainen – määrittelee London Priden, humalan roolin ollessa hyvin pieni. Jälkimaussakin on vain hyvin kevyttä kuivaavuutta.

Yhteenveto oluesta tulikin jo avauskappaleessa: mukavan kevyt ja helppo kulutusbitter, joka ei haasta vaan silittää nauttijaa myötäkarvaan. Loistava seurusteluolut, jollaisen voisi kuvitella juovansa työpäivän jälkeen lähipubissa, tai nauttia sopivan yksinkertaisen safkan kera. Kuten muut Fuller’sin lippulaivaoluet, on London Pride sinänsä konservatiivinen olut joka ei rajoja koettele, mutta perinteisenä oluena on suorastaan erinomainen lajinsa ja lähestymistapansa edustaja. Jos haastavaa, raskasta tai monipuolista makukokemusta etsii, ei tätä kannata ostaa – mutta jos agendalla on työmiehen yksinkertainen, virkistävä ja mutkaton iltakalja, on tämä oikein oiva valinta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s