Taddy Porter

WP_20151003_006

Samuel Smith, Englanti. Porter, 5%. Pullo, 355ml.

Sam Smith on aikaisemmin tuttu lähinnä maanmainion Organic Chocolate Stoutinsa myötä. Tovi sitten Alkoomme tuli kuitenkin myös toista ko. panimon tuotetta, joka piti tuon loistojuoman meriittien ansiosta heti ostaa kotiin testattavaksi – mutta vierähtikin toinen tovi ennen kuin sinne asti kerettiin!

Lasiin Taddy Porter kaatuu keskimääräisesti vaahdoten melko höttöistä ja kevyttä vaahtoa joka katoaa melko nopeasti, jättäen kermaisen kerroksen joka haihtuu hiljalleen kunnes oluen pinnalla on hyvin ohut ja epätasainen pysyväiskerros. Väriltään olut on tumma muttei musta, vaan pikemminkin hyvin, hyvin syvän ja tumman punaruskea. Hiukan valoa se päästää läpi, muttei paljoa. Tuoksu on reilun paahdettu, makean maltaisan leipäinen ja tuntuupa siinä myös valmistuksessa käytetty ruokosokeri tummana karamellisena sokerisuutena. Kevyttä salmiakkista suolaisuuttakin on mukana. Oikein oiva tuoksu brittiporterille.

Taddy Porterin suutuntuma on varsin rakeinen ja karhea, ja maussa suolaisuus dominoi enemmän kuin tuoksussa, mutta sokerista karamellisuutta ei puolestaan ole lainkaan yhtä paljon. Salmiakki maistuu selvästi. Tuoksun paahteisuus ilmenee suoranaisena palaneisuutena maussa, kuin tummaksi kärähtänyt leivänkuori. Jälkimaussa on selkeää humalan puraisua, aavistuksen hiivaisella ja palaneella vivahteella. Makukokemuksena hiukan yksiulotteisuuten taipuva, muttei silti varsinaisesti tylsä.

Taddy Porter ei yritäkään olla mitään muuta kuin perusbrittiporter, mutta sellaisena se on aivan menevä olut. Ei toki Fuller’sin London Porterin peittoaja, mutta muuten vahva esimerkki brittiläisestä olutosaamisesta sekä -perinteestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s