Ruby Jazz Ale

WP_20151017_002

Pyynikin Käsityöläispanimo, Suomi. Red ale, 4.7%. Pullo, 0.33l.

Tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon valikoimiin kuuluu useampia maitokauppavahvuisia oluita, ja maistamiemme perusteella Pyynikin porukka osaa melko taidokkaasti työstää oluita jotka ovat sekä maitokauppakelpoisia että maistuvia. Esim. Pikkuportteri on loistavan paahteinen tumma olut, vaikka ehkä kärsii hivenen ohuudesta maitokaupparajoitteiden takia. Muutenkin Pyynikki kuuluu Ruosniemen ja Hiisin ohella suosikkeihimme kotimaisista panimoista, sillä hyvän oluen ohella heidän visuaalinen ilmeensä on paitsi persoonallinen myös tyylikäs. Sellainen että erottuu tylsästä massasta edukseen. Tämän tärkeyttä ei pidä aliarvioida, ja siksi me arvostammekin panimoita joilla on kokonaisvaltainen visio ja korkea laatu.

Red aleksi Ruby on melkoisen tumma, jopa niinkin että aavistuksenkin heikommassa valossa sitä voi erehtyä pitämään mustana. Valoa vasten hyvin rusehtava, tumman mahonkinen väri on paksun ja painavan oloinen. Lasiin kaadettaessa olut ei pahemmin vaahtoa, ja sentin parin mittainen kerros katoaa nopeasti jättäen vain ohutta epätasaista röpelöä pinnalle. Tuoksu on vähäeleisessä monisävyisyydessään hurmaava: maltaisen pohjan päällä on kevyesti mutta helposti löydettävissä olevaa sitruksista, kevyen greippistäkin humalaa ja ripaus pähkinäisyyttä. Tuoksun olemus on syksyisen ja kirpeän aroniamarjainen (vaikka pihlajanmarjaa tässä on käytetty), mutta maltaisuus antaa tuoksulle lämpöä. Tasapainoinen tuoksu jossa mikään ei keuli, ja juuri siksi tuoksu toimii vallan mainiosti. Syksyiseksi olut on tarkoitettukin, joten tuoksun osalta täydet kymmenen pistettä.

Maitokauppavahvuiseksi Rubyssä on mukavasti tanakkuutta, jota sille antaa maun loppusuoralla ja jälkimaussa korostuva todella puumainen, sileän mahonkinen humalointi. Rungossa humala ei ole yhtä korostunutta vaan lyö tasavertaisena kättä maltaisuuden kanssa, mutta mallas taituu melko nopeasti pois. Oikeastaan maltaisan maun soisi kestävän vähän pidempään mukana kisassa, mutta ehkä markettivahvuus asettaa esteitä tälle. Tuoksun pähkinäisiä ja marjaisia vivahteita ei mausta löydy kuin aavistus, ja muutenkin maku on nättiä tuoksua pari pykälää yksinkertaisempi. Ehkä pitkän jälkimaun korostuneessa karvaudessa on hiukan marjaista vivahdetta. Aivan yhtä tasapainoinenkaan Rubyn maku ei ole, se painottuu aavistuksen liikaa humalan puoleen. Tästä huolimatta Ruby Jazz Ale on ihan mukiinmenevä markettiolut: ei paremmin varustettujen markettien kärkikastia, Pyynikilläkin on parempia oluita, mutta silti sellainen jota voisi kuvitella juovansa toiste.

Ruby Jazz Ale on Pyynikiltä onnistuminen jos nyt ei kuitenkaan ihan napakymppi, ja ehkä aavistuksen harvemmin kauppojen hyllyillä nähdyn red ale -tyylin edustajana mukava näky marketeissa. Kyseessä on kuitenkin hieno oluttyyli, ja vaikkei Ruby Jazz Ale edusta sen parhaimmistoa, on se silti hyvä tyylinsä edustaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s