Wanaka Stout

WP_20151107_011

Pyynikin Käsityöläispanimo, Suomi. Stout, 4.5%. Pullo, 0.33l.

Erästä suosikeistamme taas kehiin – Pyynikin Käsityöläispanimoa nimittäin! Jos nyt ei ihan ehdoton kotimainen ykköspanimo ole, niin etenkin markettivahvuisten saralla se on onnistunut erittäin hyvin tekemään rajoitteista ja tyylistä huolimatta maistuvaa olutta. Eritoten heidän Pikkuportterinsa on todella mainio marketinsomistaja. Nyt vuorossa Bomfunk MC:s -aiheinen Wakamakamo-olut, eikun siis Uusiseelantilaisilla humalilla maustettu Wanaka Stout.

Pyynikille tyypillisen hienolla etiketillä varustetusta pullosta kaatuu stoutille sopivasti musta olut, joka valoa vasten on toki hiukan rusehtava mutta sameampi kuin eilinen Verjnuarmu-olut, eikä siten anna itsestään yhtä ohutta vaikutelmaa. Vaahtoa ei liiemmin muodostu, ja sekin vähä katoaa nopeasti melkeinpä kokonaan. Tuoksu on mukavan tymäkkä, melkeinpä hiiltyneen paahtunut jossa hiven palaneen kumin sulokasta aromia, ehkä jopa ihan tujaus vahvaa kahvidrinkkiä – ei mitään ylen makeaa kuitenkaan. Ihan hirveästi humalaa tuoksussa ei ole, mutta sen sijaan ripaus savuisuutta löytyy. Ihan menevä tuoksu!

Näin markettivahvuinen tumma kuuluu tehdä! Wanaka ei todellakaan kärsi vetisyydestä, vaikka totuuden nimissä runko saisi olla vähän tanakampi – mutta volttimäärältään näin heikoksi stoutiksi Wanaka on kohtuutukeva. Suutuntuma on rakeisen paahtunut, ja siinä on selkeän puumaista kuivuutta – liekö tässä sitä humalaa? Myös lakritsimaista suolaista makeutta löytyy. Ihan hirveän monipuolinen maku ei ole, ja Pyynikin markettitummista Pikkuportteri vie kyllä selkeästi voiton, mutta muuten Wanaka on luokassaan erinomainen olut, joka ei ole liian kuiva muttei kovin makeakaan; kohtalaisen helppo tuttavuus stoutiksi siis. Pidemmän päälle Wanaka menettää viehätystään maun lievän yksiulotteisuuden takia, jossa maku ei ensipuraisusta jälkimakuun hirveästi kehity, mutta tästä huolimatta nostamme oluelle kyllä peukkuja.

Hiukan ohut runko ja pientä yksioikoisuutta, siinä Wanakan pahimmat ruksit. Muuten se on erittäin nautittava markettistout. Vaikea kuitenkin sanoa millä tavalla Uusiseelantilaiset humalalajikkeet tekevät tästä niin erikois- ja ainutlaatuisen että ne muodostaisivat oikeasti validin myyntiargumentin tälle. Vaan eipä sillä väliä, Wanakan maku on ihan tarpeeksi syytä noukkia ostoskoriin tämä jos lähimarketissa vastaan tulee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s