Scorcher IPA

WP_20151113_017Brooklyn Brewery, USA. IPA, 4.5%. Pullo, 355ml.

Sinebrychoff on tämän kesän ja syksyn aikana nähtävästi yrittänyt saada osansa pienpanimo- ja erikoisolutbuumista lisäämällä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Brooklyn Breweryn maahantuontia. Marketeista löytyy Scorcher IPA:n lisäksi jo aiemmin arvioimaamme 1/2 Alea ja sekä Alkoihin että moniin ravintoloihin on tullut Sorachi Ace -saisonia. Ikävä kyllä kumpikaan saisoni ei ollut ihan makuumme, mutta ruokailun yhteydessä tutuksi tullut Scorcher IPA, joka on tämänkertaisen aariamme aihe, on varsin mukava ja helppo sessio-IPA.

Väriltään Scorcher on hiukan heinäinen, banaaninen ja syksyinen ruskeaan vivahtavassa oranssisuudessaan. Varsin houkutteleva väri, jonka kruunaa kaunis vaahtokukka joka ensialkuun on useamman sentin paksuinen ja varsin ilmava, mutta kutistuu nopeasti n. sentin paksuiseksi, tiiviin marenkiseksi vaahdoksi joka pikkuhiljaa ohenee jättäen herkullisen epätasaisen kerroksen nätin oluen pinnalle sekä kivasti röpelöä lasin reunoille. Hyvännäköinen olut, kaiken kaikkiaan.

Tuoksu on todella appelsiinisen hedelmäinen, eikä humalointi ole järin greippistä tahi muutenkaan karvasta, vaan kermaisen ja raikkaan hedelmäistä. Reilussa humaloinnissa on myös ripaus keväistä tuoreiden männynhavujen tuoksua. Aivan kevyttä ruohoista yrttisyyttäkin tuoksussa on. Siinä missä ulkonäkö on syksyinen, tuo tuoksu mieleen kylmänkirpeät keskikevään aamut, jolloin ilma on vielä kylmää mutta luonto rupeaa jo heräilemään. Tuoksukin on siis oivallinen.

Maussa tuoksun havuisuus korostuu, ja havuisa humalointi on maussa painottunut enemmän karvauteen päin kuin makeuteen, toisin kuin tuoksussa. Rungossa on silti hedelmäisyyttäkin kermaisen kevyessä, kuivan appelsiinisessa muodossa, joka astuu pikkuhiljaa esiin jälkimaun kehittyessä loppuaan päin, jolloin karvauden rinnalle nousee miellyttävää kevyttä hedelmää. Scorcher, jonka nimi jää vähän mysteeriksi sillä tämä ei korvenna yhtään millään lailla, hyötyisi kyllä vähän runsaammasta hedelmäisyydestä rungossa, sillä nykyisellään raikkaus jää kaipaamaan vähän lisää virkistävyyttä rinnalleen. Tästä huolimatta Scorcher on oikein hyvä sessio-IPA, etenkin jos ei odota mitään mullistavaa makukokemusta vaan helppoa ja helposti nautittavaa jenkkihumaloitua päiväkänni- ja/tai ruokailuolutta.

Makukokemuksena Scorcher IPA ei siis tarjoa mitään uutta, mutta on sen verran hyvä tyylinsä edustaja että kyllä tätä kehtaa suositella. Voisimme myös suositella tätä olutta sellaiselle, joka on perehtynyt vain bulkkilagereihin ja muihin kusivesiin ja haluaisi laajentaa makumaailmaansa: selkeästi erityyppinen maku, muttei liian haastava tai vaativa. Helppo olut, joka maistuu siltä että sellaiseksi se on tarkoitettukin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s