Tammiportteri

WP_20151219_001

Malmgårdin Panimo, Suomi. Porter, 6.6%. Pullo, 0.5l.

Talvioluiden maistelu jatkuu! Nyt on vuorossa toinen kotimainen Beer Huntersin Mufloni Talviporterin ohella, ja tummissa vesissä seilataan nytkin. Malmgård panimona ei ihan kybällä ole meitä toistaiseksi hurmannut vaikka heidän Proto-sarjastaan on löytynyt useampi oikein maistuva olut. Esim. viimevuotisen Alkon pienpanimokampanjan siideri jätti meidät kylmäksi. Mutta katotaas mihin tästä on!

Lasiin kaadettaessa muodostuu kuohkean nätti, rusehtavan mokkainen ja paksu vaahtokerros, joka kuitenkin nopeasti kutistuu ohueksi, röpelöiseksi ja epätasaiseksi kerrokseksi yönmustan oluen päälle. Edes valoa vasten ei näy muuta kuin mustaa. Tuoksu on erinomaisen nätti: täyteläinen, tumman paahteinen, maltainen ja tummasuklaisen makea. Etiketissä mainittua vaniljaa löytyy tuoksusta, antaen reilulle paahteisuudelle mukavaa pehmeyttä, mutta etiketin mainitsemaa savuisuutta ei oikein löydy. Lämmetessä Tammiportteriin tulee alkoholista, siirappisen tahmeaa makeutta. Hyvä tuoksu kuitenkin.

Maussa humala on läsnä koko elinkaaren ajan. Rungossa se ilmenee pannun pohjalla olevan viimeisen, kärtsänneen kahvilirun kitkeryytenä, joka jälkimakuun mentäessä muuntuu lempeän katkeraksi, puumaiseksi kuivuudeksi joka hiipuu hiljalleen pois. Paahteisen tumma olut on maultaan melko kahvinen, hennon vaniljainen, ja makean suklainen. Lämmetessä makean suklaiset sävyt vain korostuvat, ja mukaan hiipii pienenpieni lakritsinen vivahde. Sinänsä oikein kiva maku on ikävä kyllä ihan aavistuksen vaisu ja kevyt, ei lainkaan niin tuhti kuin yöntumman porterin pitäisi olla, ja tämän takia Talviportteri ei misään nimessä nouse Alkon tämänvuotisen talviolutvalikoiman kärkeen.

Kuten Muflonin Talviporterissa, on tässäkin kaikki ainekset suorastaan erinomaiseen porteriin läsnä, mutta toteutus jättää toivomisen varaa. Tammiporter on aivan liian kesy ja varovainen tapaus ollakseen erityisen mainitsemisen arvoinen olut, vaikka kaikin puolin oikein juotava onkin. Keveytensä takia voisi sopia esim. suklaisen jälkiruuan kanssa jouluruokapöydässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s