Founders Porter

WP_20151224_019

Founders Brewing Company, USA. Porter, 6.5%. Pullo, 0.33l.

Jouluoluet ovat kaapistamme yhtä lukuun ottamatta loppuneet, ja senkin arvioitseminen vaatii toisen oluen arvioimista ensin – Old Tomin inkivääriversiota ei parane arvostella blogiin ennen kuin ehdimme tänne rustata mietteitä sinänsä jo tutusta mutta kaapista puuttuvasta perus-Old Tomista. Siispä siirrymme muun kaljakaapin sisällön tyhjentämiseen Foundersin pienoisen klassikon, Founders Porterin, muodossa.

Founders panimona on meidän pörssissämme sahannut hieman ylös-alas; alkuun pidimme jenkkipanimoa yhtenä suosikeistamme, mutta kuluneen vuoden aikana sen osakkeiden arvo on laskenut muutamien hutien, esim. melko löysän Centennial IPA:n ja pettymyksen aiheuttaneen maustetun KBS-stoutin takia, ja muutamien uudelleenarviointien takia, esim. aikaisemmin ylistämämme Foundersin All Day IPA ei myöhemmin uudelleen maistettuna ollutkaan niin hieno. Muutama ravintolassakin nautittu Foundersin tuote, esim. hyvin vaativa musta IPA Dark Penance, on myöskin hiukan horjuttanut Foundersin asemaa. Tämä Porter on kuitenkin jo aiemmin todettu tasokkaaksi olueksi, joten eiköhän Foundersista riitä hyvää sanottavaa tämän myötä.

Lasiin olut kaatuu niukahkosti vaahdoten, aivan viimeiset pulpahdukset pullosta muodostavat parin sentin kerroksen höttöistä ja hapokasta vaahtoa joka katoaa nopeasti jättäen jälkeen epätasaisen, paksuimmillaan parin sentin paksuisen pysyväisen kerroksen perusportervaahtoa. Kivaa pitsiä muodostuu reunoille. Koska olut on porter, on se väriltään musta. Valoakaan vasten ei näy paljoa valoa tunnelin päässä.

Tuoksultaan Foundersin Porter on kaikkea sitä mitä perusporterin pitääkin olla: palaneen paahteinen, kahvinen, suklainen, maltainen, tumma, makea, tuhti, pehmeä ja täyteläinen. Lämmetessä mukaan hiipii jopa palaneen kumin aromia. Sinänsä tämä olut ei oikeastaan erotu tuoksun luonteen kautta massasta, vaan nimenomaan tuoksun erinomaisen laadun takia; tätä vasten on hyvä vertailla mitä tahansa satunnaista porteria, ja jos se on edes melkein yhtä hyvän tuoksuinen kuin Foundersin Porter, ovat pullat hyvin uunissa.

Makua voisi kuvailla hyvin pitkälti samoin kuin tuoksua: ei tämä luonteensa takia massasta erotu, vaan laatunsa. Pistelevän paahteinen mutta silti pehmeä, tumma, kahvinen, suklainen, hyvällä tavalla tuhti olut on koulukirjaesimerkki siitä miten porter tulee tehdä. Maussa dominoi todella tummapaahteisen kahvin kitkerän pistävä tummuus, mutta tästä huolimatta Foundersin Porter tuntuu mukavan pehmeältä suussa. Loppujen lopuksi kyseessä on melko konstailematon porter, mutta sellaisena aivan erinomainen: kuten jo todettu, malliesimerkki siitä miten perusporter kuuluu tehdä. Jälkimaussa tulee seisoneen kahvin tymäkkyyttä. Terävät kulmat lienevät humalan ansiota, tai se ainakin korostanee niitä, mutta varsinainen humalaprofiili on – kuten portereilla monesti – hyvin vaatimaton.

Foundersin Porter on hyvin vahva osaamisen näyte, ja paahteisemmanpuoleisten porterien saralla oiva mittakeppi jonka perusteella arvioida muita tyylin oluita. Sen minkä Foundersin Porter omaperäisyydessä häviää, se voittaa kaksinverroin laadussa. Tuhti, vaativa, potkua omaava mutta hyvin suositeltava olut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s