Gouden Carolus Classic

WP_20151225_001

Brouwerij Het Anker, Belgia. Tumma belgiale, 8.5%. Pullo, 075l.

Jouluolut tämäkin, tavallaan, vaikka Alkon vakiovalikoimaan kuuluukin: Ummikko M nimittäin antoi tämän pullon Ummikko N:lle joululahjaksi, ja voisi kai sanoa että vastalahjana Ummikko N antoi puolet sisällöstä Ummikko M:lle. Tätä isoa belgilekaa on tullut tiirailtua Alkossa jo useampaan otteeseen, mutta syystä tahi toisesta kumpikaan ei vielä toistaiseksi ollut sitä ostanut. Korjattiinpa tämäkin asiantila nyt.

Todella, todella tumman ruskea ja hiukan verenpunaiseen häivähtävä Carolus Classic kaatuu lasiin mukavasti vaahdoten heppoisenoloista, nopeasti haihtuvaa vaahtoa joka alun runsauden jälkeen asettuu epätasaisen ohueksi kerrokseksi, jättäen melko kivaa röpelöä lasin reunoille. Pitsiä jää mukavasti myös lasin sisältöä nauttiessa. Väri ja vaahto ovat ehtaa belgiä, kivannäköinen olut… suorastaan herkullinen.

Tuoksustakaan ei voi erehtyä: belgioluthan tämä on, ja vahva sellainen. Alkoholi tuoksuu läpi aivan selvästi, muttei haittaavasti. Muuten tuoksussa dominoivat ne belgitummille tyypilliset piirteet: tummaa ja makeaa mallasta, ylikypsää tummaa hedelmää a’la luumu ja etenkin tumma kirsikka, tuhtiutta, siirappista tahmaisuutta ja hapokasta uunituoretta mallasleipää. Eri piirteet tuoksussa erottuvat todella nätisti, minkä takia Carolus Classicia on erittäin mukava tuoksutella ajan kanssa.

Maku täydentää tuoksun ja ulkonäön kanssa pyhän kolminaisuuden: belgiolut luihin ja ytimiin asti. Makeus on päivän sana maussa, ensipuraisusta hellästi hiipuvaan jälkimakuun asti mätäänkin päin kallellaan oleva makeus on se kaikkein voimakkain piirre maussa. Ihan lopussa ilmestyy nieluun alkoholista polttelua, joka pikkuhiljaa kasvaa lasin tyhjentyessä. Carolus Classic on turpean, ylikypsän ja ällöimelän makea ja suussa erittäin pyöreän pehmyt; alta löytyy leipäistä maltaisuutta, ja suutuntumassa on lievää hapokkutta muttei siinä määrin että vähentäisi Carolus Classicin valloittavaa pehmeyttä. Pehmeydestä huolimatta kyseessä ei ole mikään kulautteluolut, vaan nimenomaan ajan kanssa nautittava siemailuolut. Kuten tuoksussakin, on maussa hedelmäisyys eniten tumman kirsikan kaltaista, jossa tujaus luumuviinaa.

Makumaailma Carolus Classicissa on aika pitkälti sitä klassista vahvan belgitumman topografiaa, mutta ei sen väliä: Carolus Classic on nimittäin hyvin, hyvin laadukas tyylinsä edustaja. Carolus on ehta vilunkarkoittaja, tätä kelpaisi siemailla hitaasti nahkanojatuolissa istuen takkatulen loimussa like a sir. Ummikot suosittelevat varauksetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s