Dirty Bastard

WP_20160311_001

Founders Brewing Company, Yhdysvallat. Scotch Ale/Wee Heavy, 8.5%. Pullo, 0.33l.

Vaikka Founders on harmittavan usein tuottanut pettymyksiäkin, pysyy panimo erityisesti parin helmen – Porterinsa ja Imperial Stoutinsa – ansiosta tiukasti listallamme panimoita, joiden oluita tsekata jos jokin uusi kävelee vastaan. Näin kävi tässä tovi sitten kun lähi-Alkostamme löytyi Dirty Bastard -nimistä skottityylistä wee heavy -alea.

Tummanpunaisen, mahonkisen ruskea olut kaatuu tuoppiin vaahdoten miellyttävän runsaasti paksua, jollain epämääräisellä tavalla leipäistäkin vaahtoa usean sentin verran. Pysyväiskerros on muutaman millin luokkaa, mutta hiivaisen ja kotikaljamaisen näköinen vaahto on oikein maukkaan näköistä. Juodessa jää myös nättiä pitsiä tuopin reunoille. Tuoksu on alkoholinen, pehmeän pyöreän maltainen, makea ja kevyen luumuisan hedelmäinen. Kiva tuoksu, jossa vahva skottilaisuus todellakin on aistittavissa.

Tummanpuoleinen, hapokkaan leipäinen maltaisuus on pääosassa rungossa, mutta sen ympärillä on hiivaisen kuivaavaa humalaa joka antaa leipäisyydelle potkua. Humala vie myös tummalta hedelmäisyydeltä turpeaa makeutta, eikä Dirty Bastard siten maistu aivan perinteiseltä tujulta skottialelta. Vaan onpa siinä IBUjakin enemmän kuin skottialeissa yleensä, peräti 50 IBUa. Alkoholia on vahvuuteen nähden häviävän vähän maussa. Siinä missä mallas vastaa rungosta, on humalan vastuulla luonne: mielikuva on kuivassa tammitynnyrissä säilytetyn oluen viimeisestä neljänneksestä otetusta tuopista, johon puu on jo jättänyt lähtemättömän jälkensä. Etenkin suuta kuivaava, humalarikas jälkimaku on selkeästi puumainen.

On vaikea sanoa onko Dirty Bastard hyvää parempi olut, vai onko se vain mielenkiintoinen. Humalan antaman luonteensa ansiosta olut on onnistunut makuelämys, mutta toisaalta perinteinen raskaampien skottialejen makuprofiili on sellainen kuin se on ihan syystä, eli Founders kenties vähän korjaa jotain mikä ei korjaamista kaivannut laisinkaan – Scotch ale ain’t nuthin’ to f’ wit. Oli miten oli, ihan mukava perjantaikalja… vaikka eihän tässä maistu kuin se kamala etyylialkoholi ja kieltää pitäisi, perkele.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s