Oppigårds Easter Ale

WP_20160318_002

Oppigårds Bryggeri, Ruotsi. Ale, 5.3%. Pullo, 0.5l.

Se ois sit pääsiäinen taas, tai ainakin kohta. Alkoon ovat pääsiäisoluet saapuneet, vaikkei siellä kovin monta kiintoisaa uutuutta ollut… vanhoista klassikoista Schlenkerlan Fastenbier ja Prykmestarin Pääsiäisporter pitää tietenkin ostaa kotiin, muttei niitä arvioida enää toiste viitsi. Oppigårdsin pääsiäisale päätettiin kuitenkin ottaa tarkempaan syyniin, sillä ruotsalaispanimo on tähän mennessä muutaman testatun oluen perusteella ollut ihan OK pulju.

Untappd kutsuu tätä englantilaistyyliseksi (vahvaksi) aleksi, ja kyllä tämä ulkoisesti sellaisen tosiaan tuo mieleen: vaahtoa tulee niukasti kaadettaessa ja pysyväiskerros on epätasaisen hiivainen, väri on tummanpunaisen kastanjainen, ja olemus yleisesti on melko kevyt kiitos kirkkauden ja vähäisen hapokkuuden. Tuoksukin on brittein saarilta: kuivaa, hiivaisen puumaista humalaa johon yhdistyy miellyttävästi makea karamellinen maltaisuus. Ripaus soraista pähkinääkin löytyy. Melko kevyt tuoksu on tosiaan ehdottomasti brittityylinen, jopa bittermäinen.

Maussa on melko näkyvästi esillä lagermaista kuivaa rapsakkuutta, jonka alta löytyy myös maltaan makeutta ja brittihumalan puumaista kuivuutta. Etenkin jälkimaussa puumaisen kuiva muttei erityisen katkeroinen humala korostuu; hetken kuluttua se muuttuu jopa paperisen terävän kuivaksi. Oppigårdsin pääsiäisolut on melko perinteinen brittihenkinen ale, joka ei ole mitenkään erityisen monisyinen tai omaperäinen, lagermaisuudesta huolimatta, mutta on silti oikein juotava, äärimmäisen helppo ja sekä maultaan että suutuntumaltaan kevyt olut. Kevyt ei tarkoita vetistä, vaan tässä tapauksessa maun helppoutta. Provosoimaton lienee hyvä sana kuvailemaan tätä: Oppigårds tyytyy myötäilemään makunystyröitä sen sijaan että haastaisi niitä. Eikä sekään väärin ole.

Oppigårdsin Easter Ale on oikein mukava joskin tavanomainen ja tietyllä tavalla ehkä hiukan nähdyn tylsäkin olut – vaan kyllä oluelle riittää se, että tekee saman kuin muut ovat tehneet aiemmin, kunhan sen tekee hyvin. Sanotaanko näin: jos kotimaiset panimot ryhtyisivät tekemään yhtä hyvää brittityylistä olutta kuin tämä, tarkoittaisi se huomattavaa tasonnousua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s