Ayinger Kirtabier

wp_20160923_001

Brauerei Aying, Saksa. Märzen, 5.8%. Pullo, 0.5l.

S’on Oktoberfest ny sanoi mummo kun puskaan sammui. Ainakin Alkoon oli tullut Oktoberfestoluita, ja vaikkei valikoima sen suuremmin inspiroinut olutkaappia täyttämään, löytyi sieltä muutamia ihan mielenkiintoisia tapauksia, joista päällimmäisenä tämä Ayingerin Kirtabier. Ayinger kun ei tähän mennessä ole pettymystä tuottanut, on tyyli ollut sitten mikä tahansa!

Kirtabier on märzeneille tyypillisesti tummahko lager, pronssinen, oranssiin ja punaiseen häivähtävän ruskea väriltään. Vaahtokukka on runsas ja hemmetin nätti, alkuun useiden senttien korkuinen ja kuohkean paksu, ja laskee pikkuhiljaa n. millin paksuiseksi, epätasaiseksi kerrokseksi oluen päälle. Vaahtoa katsellessa tulee oikein vesi kielelle, mutta eipäs mennä asioiden edelle!

Tuoksu on selkeästi lagerin, ja siinä on miellyttävää maltaista hiivaleipämäisyyttä, sekä selkeitä happaman hedelmäisiä tuoksuja jotka tuovat mieleen appelsiinirahkan tms. Hiven kirpeyttäkin tuoksussa on, ja hiivaleipämäisyys yhdistettynä hedelmäisiin sävyihin luovat hentoja mielleyhtymiä bitterien suuntaan. Selkeästi saksalainen tuoksu tämä kuitenkin on, ja varsin miellyttävä sellainen.

Makukin on selkeästi lagerin, mutta laadukkaan sellaisen: kermaisen täyteläinen, suussa kuohkea, pehmeä ja samettinen, maultaan sopivan pyöreä. Tässä on lagerin kuivaa terää, mutta kuohkea kermaisuus taittaa sitä ja päästää käyneen hiivaisen hedelmäiset sävyt esiin. Hiukan vaahtobanaaniakin mausta löytyy, ja etenkin lämmetessä myös ripaus pähkinää. Jälkimaku on hiukan brittihenkisesti puumaisen, hiivaisen kuivaava, ja yllättävänkin pitkä. Lagerille tyypillisesti ei voi puhua mistään klassikko- tai hittimausta, vaan loppujen lopuksi melko yllätyksetön ja perinteinen lagerin maku tämä on. Vaan näinhän lagerin oikeastaan kuuluukin olla, ja tyylissään Kirtabier on vähintään kelvollinen.

Kirtabier jatkaa Ayingerin melko tyylipuhdasta putkea: taas yksi hyvä olut laadukkaalta panimolta. Kyllä sitä bratwurstin, sauerkrautin ja perunaknödelin kanssa huonompaakin juomaa voisi nauttia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s