Turisti

wp_20161118_003

Ruosniemen Panimo, Suomi. Pale ale, 4.7%. Pullo, 0.33l.

Syystalven synkässä säässä – vettä sataa, tuulee ja on mustaa kuin Mustin perseessä pimeänä yönä – sitä huomaa kaipaavansa jonnekin lämpimään ja valoisaan. Mutta koska Ummikot eivät ole rahamiehiä ja -naisia, joutuvat he tyytymään kesäisellä etiketillä varustettuun Ruosniemen Turistiin ja itsensä uneen itkemiseen. Tai ainakin ensiksi mainittuun.

Ollakseen ”pale ale” on Turisti väriltään yllättävänkin tumma: samea, kauniin syvän kuparinruskea jossa on mukavaa täyteläisyyttä. Vaahtoa muodostuu aluksi muutaman sentin kerros, joka pikkuhiljaa vähenee jättäen kivaa pitsiä lasin reunoille. Väriltään vaahto on marenkisen valkoista, ja koostumuskin tuo mieleen samaisen sokeroidun munaherkun.

Turistin tummahko väri tuntuu myös tuoksussa, josta voi aistia täyteläisen mallaspedin jonka päällä makoilee hedelmäisen mehukkaita, maltillisen katkeroisia humalan sävyjä. Sitrukseen kallistuva tuoksu omaa kevyen ylikypsän juonteen, joka antaa sille pyöreyttä ja maltaisuuteen sopivaa pientä tuhtiutta. Tasapainoinen, jopa hillitty mutta toimiva tuoksu.

Maku ei poikkea tuoksusta ja väristä liikaa: tässäkin on maistettavissa kevyen maltainen pohja, jonka päällä on suurimman osan huomiosta vievä humalointi, joka on katkeroisempi kuin tuoksu muttei silti vailla hedelmäisen mehumaisia piirteitä. Roskaisen appelsiinimainen ja greippinen, tuntuva muttei ylitsevuotava katkero on dominoiva piirre rungossa, ja vaikka se jatkuu selkeänä vielä jälkimaussa, on se juuri jälkimaussa missä miellyttävän mandariininen makeus nousee esiin hetkeksi, ennen kuin kuivempi katkerointi pääsee valloilleen pitkähkön jälkimaun hännässä. Olipahan lause, tuosta Word kyllä herjaisi! Loppujen lopuksi Turisti ei kuitenkaan ole mikään kompleksisuuden voittomarssi, vaan perus-pale ale jossa on juuri passeli määrä monipuolisuutta tehdäkseen tästä ihan tavanomaisinta pale alea mielenkiintoisemman tapauksen.

Turisti on jälleen yksi oikein mukava olut Ruosniemeltä, joka vieläkin kaipaa sitä panimoa märittelevää lippulaivatuotetta, sitä yhtä olutta ylitse muiden joka olisi Ruosniemelle mitä Siperia on Plevnalle, American Lager StaPalle ja Must Kuld Pohjalalle. Turistista ei ole tähän, vaikka oikein hyvä markettiale onkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s