Ye Olde Christmas Ale

wp_20170105_001

Saint Arnold Brewing Company, Yhdysvallat. Old ale, 7.5%. Pullo, 0.33l.

Vielä ei ole loppiainen, joten aika nauttia jouluoluita ei vielä mennyt ohi! Nyt nautitaankin taas harvinaista herkkua, teksasilaisen pienpanimon old ale -tyylin jouluolut. Onneksi on konneksiöneitä tuonne isoon maailmaan, niin saa aina välillä näitä harvemmin armaassa kotomaassamme nähtyjä oluita maistettavaksi!

Varsin hapokas Ye Olde Christmas Ale kaatuu lasiin pahemmin vaahtoamatta, mutta äänekkäästi ja hapokkaasti poristen. Pinnalle jää vain häivähdys vaahdon valkeaa väriä. Oluen väri on todella nätti: lämmin, täyteläinen, syvä konjakkimainen kastanjanpunainen. Tuoksu on melko väkevä, alkoholi on selkeästi esillä ja sitä vain pönkittää käyneen hedelmäinen maltaisuus. Myös hiven bitter-tyylistä makeaa pähkinäisyyttä tässä on. Kuten värikin, on tuoksu lämmin.

Maussa on kosolti pähkinäisyyttä, jonka rinnalle kehittyy bitter-tyylistä makeutta, mutta sellaisella ylikypsällä, turpealla juonteella jota ei bittereistä löydy. Humalointi on brittityylin puumaisen kuivaa, mutta siitäkin löytyy lievää käyneisyyttä. Tämä on tosiaan kuin brittiale toiseen potenssiin: vahvempi, tymäkämpi ja vaativampi, mutta peruspiirteiltään sitä samaa ehkä tavanomaista mutta laadukasta makumaailmaa. Myös hiven doppelbockmaisuutta makumaailmasta löytyy. Ei kovin pitkään tarinointiin innostava olut, eikä ehkä  kovin ikimuistoinen, mutta silti hyvä vahva ale. Sopisi varmasti jälkiruokaolueksi tai nautittavaksi kahvin jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s