Valmiermuiza Gaisais Alus

WP_20170624_002

SIA Valmiermuizas Alus, Latvia. Lager, 5.2%. Pullo, 0.5l.

Latvia taitaakin olla sellainen maa, jonka oluttuotantoon ei ole tullut perehdyttyä aikaisemmin. Rupesimme miettimään mitä nimi tarkoittaa, ja Googlen kääntäjän mukaan ”Gaisais Alus” onkin yhtä kuin light beer eli kevytolut – vaikka pullossa kutsutaan tätä amber lageriksi.

No, ei tämä väriltään erityisen ”amber” ole. Hiukan tavanomaista, modernia valtavirtalageria tummempi tämä on väriltään, muttei edes niin paljon että menisi märzenistä. Kalpean lagerin väriin on lisätty ripaus oranssista kuparia. Kaatovaiheessa olut vaahtosi mukavasti, mutta vaahto laski nopeasti peruslagerin ohueksi, höttöiseksi kerrokseksi. Jos ulkonäkö ja nimi sen paremmin kuin pullon kuvaus oluesta eivät oikein kohtaa, niin tuoksu on onneksi oikein lupaava. Se on kevyt, raikas ja rapsakka kuten lagereilla tuppaa olemaan, mutta siinä on hiukan hedelmäinen ja hunajainenkin sivujuonne, joka ei sinänsä ole kovin eriskummallinen tai ainutlaatuinen, mutta ihan kiva.

Makukin on hyvin pitkälti peruslagerin, mutta siinä on mukana mukavasti maltaista leipäisyyttä, mikä erottaa tämän selkeästi peruslagereista ja nostaa sen eurooppalaisen olutperinteen parempien, maukkaampien lagerien joukkoon. Hedelmää ja hunajaa löytyy aivan samalla tavalla kuin tuoksussa, ja kaikessa keveydessään Valmiermuiza on oikein onnistunut, perinteinen lager.

Vaikkei mitenkään ainutlaatuinen olekaan millään mittapuulla, on Valmiermuiza Gaisais Alus hyvin suositeltava lager. Erityisen ”amber” se ei ole, muttei toisalta myöskään mikään kevytkalja, vaan hyvin tyypillinen, klassinen laadukas eurooppalainen lager. On hienoa, että tämä pienpanimo ei ainakaan ainoastaan nojaudu kansainvälisiin oluttrendeihin, vaan pitää oman maanosansa olutperinnettä laadukkaasti elossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s