Limfjords Porter

WP_20170721_001

Mikkeller & Thisted Bryghus, Tanska. Baltic porter, 7.7%. Pullo, 0.33l.

Mikkeller on kenties se tunnetuin kiertolaispanimoista, eikä suotta: oli tyyli mikä tahansa, on olut yleensä ollut hyvää. Nyt panimo on laittanut hynttyyt yhteen maanmiestensä Thistedin kanssa, ja luonut tämän balttiportterin, jonka valmistuksessa on käytetty tavanomaisten ainesosien lisäksi sokeria, paahdettua ohraa, kaurahiutaleita, lakritsia ja kahvia, eli voinee turvallisin mielin odottaa täyteläistä ja monipuolista makukokemusta. Kunhan ei vaan Mikkellerit läiky lattiaan ennen kun ehtii maistaa!

Väriltään Limfjord on tumma eli musta eli black. Kuinkas muuten. Kaatovaiheessa vaahtoa on runsaasti, mutta se haihtuu nopeasti liki täysin, jättäen vain pienen halon oluen reunoille. Mutta näinhän se usein on vahvempien tummien kohdalla.

Tuoksu ainakin lunastaa ainesosien lupauksen: se on kompleksinen, täyteläinen ja, no, palkitseva! Lakritsia, kahvia, paahtunutta mallasta, ripaus vaniljaa, mallaslimppua… yksinkertaisesti sanoen, todella tuhdissa tuoksussa on makeutta, tummuutta ja paahtuneisuutta runsaasti ja täydellisessä harmoniassa.

Makukin lunastaa. Raskas ja voimakas maku on lakritsisen suolaisenmakea, yllättävän voimakkaasti humaloitu – ainakin balttiporteriksi – kahvinen, karrelle palaneen paahtunut, sokerisen makea, lievän muttei liian stögismäinen… sitä mitä ainesosaluettelo antoikin odottaa. Kuten volttimäärä, on makukin jossain tavallisen porterin ja imperialin välimaastossa: maussa on imperialin tummaa täyteläistä turpeutta ja voimakkuutta, mutta se pysyttelee silti melko helposti juotavana eikä liian vaativana. Limfjordin löytämä tasapaino maun tinkimättömän täyteläisyyden ja helpon nautittavuuden välillä on likipitäen ainutlaatuinen.

Balttiporterien ja porterien saralla yleensäkin löytyy kyllä Limfjordia parempiakin oluita – kotoinen Sinebrychoff Porterimme on vähintään yhtä hyvä kuin tämä – mutta siitä huolimatta Limfjord Porter on erittäin hyvä ja suositeltava olut, ja jälleen osoitus siitä, että Mikkellerin hyvä maine on täysin ansaittu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s