Tyrniportteri

aviary-image-1536350901221

Bryggeri Helsinki, Suomi. Porter, 6.5%. Pullo, 0.33l.

Bryggeri Helsinki on toki tuttu panimo Ummikoille, panimoravintolassakin olemme useamman kerran käyneet, mutta blogissa panimo on ollut melko harvakseltaan edustettuna. Taitaa peräti olla ensimmäinen kunnon arvio heidän oluistaan!

Tyrniportteri, jonka valmistuksessa on käytetty tyrnimehua ja aprikoosisosetta, kaatuu lasiin erittäin runsaasti vaahdoten hyvin höttöistä, ilmavaa ja hapokasta vaahtoa, joka kuitenkin laskee hyvin nopeasti eikä jätä lainkaan pysyväiskerrosta. Oluen pinta on täysin vaahdosta vapaa. Väriltään olut ei ole lainkaan musta, vaan hyvin selkeästi tummanruskea, valoa vasten näkee sekä purppuran että oranssin sävyjä. Olut on myös selkeästi hyvin hapokas – poreilun kuulee aivan selvästi lasista.

Tuoksussa aprikoosin tuntee selkeästi, tyrnimarjakin tekee itsensä tietyksi. Lopputulos tuo mieleen pumpkin alet, samalla tavalla löytyy kuivuutta, makeutta ja mausteisuutta. Myös lievää paahteisuutta (ei niinkään kahvia kuin paahdettuja hedelmänsiemeniä) sekä potpurrimaista parfyymiä tuoksusta löytyy. Aika tymäkkä ja pistävä eikä täysin miellyttävä tuoksu, jossa on myös muovinen vivahde.

Suutuntuma on todella hapokas, eikä onnistu peittämään maun ohuutta. Mausta löytyy pohjaan palanutta vaaleapaahtokahvia ja ruusumaista kuivuutta – mutta aprikoosisosetta ei edes hyvällä mielikuvituksella. Jälkimaussa nousee nopeasti esiin suorastaan sapekas maku, joka ei todellakaan ole miellyttävä. Rungon ohuutta Tyrniportteri yrittää paikata edellä mainituilla runsaalla hapokkuudella ja kuivalla palaneisuudella, mutta epäonnistuu täysin. Lopputulos on melko yksioikoinen ja heikkolaatuinen; tyrniportterin hernemäinen kuivuus voisi toimia esim. saisonissa, mutta ei porterissa – ei ainakaan tässä porterissa.

Bryggeri ei ehkä ole kotimaamme kärkipanimoita, mutta aivan hyviä oluita hekin ovat tehneet ja siten Tyrniportteri on heiltä täydellinen rimanalitus. Hyi hyi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s